Интригуващ поглед върху нивата на възприемане на софтуера с отворен код, както и върху начина, по който той променя релефа на софтуерната индустрия, предлага нов доклад на групата Standish, базиран на петгодишни проучвания и анализи.

Потребителите, участвали в проучването, определят няколко ключови фактора за възприемане на отворения код.

Сред тях се нареждат по-ниските цени, по-добрата сигурност и надеждност, както и по-бързата разработка и развитие, пише в доклада, данни от който са изнесени в arstechnica.com.

Софтуерът с отворен код намалява основните разходи, свързани със стартирането на нови проекти, твърди докладът.
Когато бюджетът е ограничен, то е много вероятно, за каквото и да се отнася проектът, той да бъде изоставен.
Отвореният код обаче може да промени това именно с по-ниските си цени.
Още повече, че този софтуер предлага на компаниите възможност да спестят от "скритите" разходи, свързани с ъпгрейда на програмите.

Друго предимство на отворения код е неговата сигурност, оценена много високо от по-голямата част от участниците в проучването.
Над 70% от анкетираните са казали, че Red Hat Linux е по-малко уязвима операционна система в сравнение с Windows на Microsoft.

Относно качеството и надеждността, мненията не се различават много - 22% смятат, че Red Hat Linux предлага по-високо качество от Windows, а 66% - че двата продукта са равностойни.

Възможността за адаптиране на съществуващите приложения с отворен код да отговорят на специализирани нужди е един от най-важните ключови фактори за възприемане на софтуера с отворен код, се казва в доклада на Standish.
Започването със съществуваща база от кодове може да ускори сериозно развитието и да намали значително разходите.

Използването на отоврен код създава моментално солидна база за всеки проект.
Тя включва не само работещи програми, но също така и изисквания, документация, процедури за помощ и поддръжка, както и образователни материали, се отбелязва в доклада.

Макар и данните от проучването на Standish да показват много положителни неща за отворения код, докладът обръща внимание и на някои негови слабости, пречещи на възприемането.
Много компании изпитват липса на увереност в своите възможности да се справят с преминаването към отворен код.

Близо 80% от участниците в проучването признават, че техните организации са слабо подготвени за интегриране на софтуер с отворен код в ИТ инфраструктурата. Този специфичен проблем създава огромно търсене на предварително интегрирани решения с отворен код.

Въпреки пречките пред възприемането, докладът на Standish заключава, че софтуерът с отворен код е голяма победа за бизнеса, който може чрез него да спести милиарди, а от това ще спечелят и потребителите.

Източник: technews.bg