Тридневен  регионален форум по киберсигурност за страните от Европа и Организацията на независимите държави (ОНД) беше открит днес, 7 октомври  в  столичния хотел „Метрополитен".

Организатори на проявата са Международният съюз по далекосъобщения (ITU) и Европейската агенция за информационна и мрежова сигурност (ENISA).

Държавната агенция за информационни технологии и съобщения/ДАИТС/ е домакин на събитието.

Повече от 150 ръководители и експерти от 20 държави участват в дискусиите, посветени на управлението на процесите, свързани с киберсигурността и защитата на информационната инфраструктура в национален, регионален и международен план.

Домакинството на този престижен форум е израз на желанието на България да работи за повече мрежова и информационна сигурност, заяви при откриването председателят на ДАИТС Пламен Вачков. 

До края на годината в агенцията ще заработи център, който е част от дейността ни в рамките на ENISA.
Неговата цел е да предотвратява киберпрестъпленията, които макар и виртуални са с реални финансови и социални последствия върху  живота на хората.  Центърът ще бъде създаден на базата на публично-частно партньорство.

Успехът в областта на киберсигурността може да бъде постигнат само с общи действия между правителствата, частния бизнес и неправителствените организации, заяви в приветствието си Сами Ал Башир, директор на Бюрото за развитие на Международния съюз по далекосъобщения.

Тук, в България където е създадена килирицата, през дните на форума ще бъдат положени усилия за създаване на азбука на киберсигурността, добави той.

Киберсигурността е основна тема на предстоящата годишна сесия на Международния съюз по далекосъобщения от 12 до 21 ноември в Женева, където Пламен Вачков ще бъде избран за председател на Съвета за следващата една година, напомни Сами ал Башир.

На форума ще присъства и вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.  
По време на сесията ще бъде обсъдено споразумение  между ДАИТС и МСД за сътрудничество в използването на базираната в София лаборатория за работа с интернет протокола от ново поколение IPv6.

През следващата година предстои най-старата и най-влиятелна организация към ООН - МСД да подготви стратегия за киберсигурността в световен мащаб. Регионалният форум, който се провежда в София е част от търсенето на решения в тази област.