От AVG Technologies на база предишен опит изразяват опасения, че коледното онлайн пазаруване може да се окаже далеч не празнично.

Предвижданията им за Великобритания например са, че над 2% (общо около 185 милиона паунда) от похарченото може да бъде загубено заради пазаруване на подаръци от фалшиви и измамнически сайтове и заради други форми на онлайн престъпления.

Роджър Томсън, главен служител в отдел "Проучвания" в AVG коментира: "С наближаването на Коледа, много уеб сайтове твърдят, че предлагат върховни продукти на най-ниските цени.

Купувачите често не успяват да проверят дали тези търговци са истински и лоялни, и понякога накрая се оказва, че са дали парите си на сайт, който изчезва само няколко седмици по-късно."

Производителят на решения за сигурност препоръчва на купувачите да бъдат много внимателни и да купуват само от добре познати и отдавна наложили се магазини с добрата си репутация, да се замислят преди да натиснат бутона "Плати сега" преди осъществяване на транзакцията.

За да помогнат на клиентите да избегнат разочарованието, компанията е написала "Топ 5 Правила" за предпазване от онлайн измамници:

1. Мислете преди да кликнете на линка. Инсталирайте си софтуер за сканиране на адреси, за да сте сигурно, че няма да посетите уеб страници заразени със зловреден код.

Времето за откриване дали една страница е лоша е ПРЕДИ да я заредите в уеб браузъра си - AVG LinkScanner прави това. Той е безплатен за всички потребители и работи добре заедно с всички други антивирусни продукти и продукти за сигурност.

 2. Гледайте за "S" - Уверете се, че уеб сайтовете, от които пазарувате са сигурни и че в адреса им има "https" за страницата, през която ще започне и завърши транзакцията с плащането Ви. 

Буквата "s" в URL адреса говори за сигурност. Когато сте в секция за сигурни страници в сайта, Вие ще видите иконка на катинарче в горната или долната част на браузъра си (според неговия производител).

3. Обновявайте редовно Вашия софтуер за сигурност - Това означава, че трябва да имате последните осъвременявания и да сте преминали към последните версии на Вашия софтуер за сигурност - те се доставят от съответния производител на софтуера.

Това е изключително важно, защото "лошите момчета" бързо преминават от един подход при атаките към друг, но компаниите за сигурност работят постоянно, за да предвидят действията им и да ги изпреварят поне с една стъпка. Ако сте осъвременили софтуера си, то и вие ще сте една стъпка напред.

4. Дръжте тайната си информация наистина тайна - Когато пазарувате онлайн, ползвайте отделен имейл акаунт (имейл адрес), който ползвате само за тази цел. Използвайте уникална парола, различна от тази на всички други Ваши акаунти, които имате.

Вашият имейл адрес, създаден специално за пазаруване, не трябва да има нищо общо с Вашия личен имейл, който ползвате всеки ден. Също така, записвайте си къде сте пазарували онлайн - винаги разпечатвайте страниците и имейлите получени за потвърждение.

5. Ползвайте различни пароли - Всеки акаунт за пазаруване, банкова сметка, сметка на кредитна карта и имейл акаунт трябва да има уникална парола. Пазете тези пароли на сигурно място.

Уникалните пароли за всеки акаунт ще Ви предпазят от пълна кражба на личната ви информация, ако по някаква причина киберпрестъпниците успеят да придобият достъп до една от тях.