С планираното за днес изстрелване на последните три  спътника от руската система за глобално позициониране ГЛОНАСС ще бъде завършено нейното изграждане, съобщи ИТАР-ТАСС.

Предвижда се спътниците да бъдат приведени в работно състояние в срок от 45 дни.

Стартовата маса на тристепенната ракета носител "Протон-М" е 703 тона - може да извежда на ниски околоземни орбити (до 200 км над земната повърхност) с полезен товар от 22 тона. Това е осмият старт на "Протон-М" за 2010 г. и 359-и в летателната история на този тип ракета, уточнява ИТАР-ТАСС.

ГЛОНАСС (ГЛОбальная НАвигационная Спутниковая Система) е руска спътникова радионавигационна система, подобна на американската GPS и европейската Галилео. Проектирана и контролирана от руското правителство, тя e въведена в експлоатация през септември 1993 г. първоначално само за нуждите на руското министерство на отбраната.

От 2008 г. руското правителство полага сериозни грижи да развива и поддържа системата от спътници, но все още няма широко приложение в гражданската си част.

Експерти вече изказаха опасения, че тя може да е морално остаряла, защото ГЛОНАСС стартира през 80-те години като секретна разработка за тогавашната армия на бившия вече СССР.