Дисплеите, направени от т.нар. е-хартия, могат да се превърнат в напълно хартиени, благодарение на обещаваща технология на учени от университета в Синсинати, съобщава TechNews.bg.

Екраните от типа E Ink показват изображения, които удивително приличат на напечатаните върху хартия. Учените обаче разработват дисплеи, които с пълно основание могат да се нарекат хартиени.

Новият тип дисплей стъпва на хартиена основа и използва електрическо поле, за да формира точки на повърхността от разположените вътре в хартията цветни бои. Така се изобразяват текстове, фотографии и последователни видео кадри.

Хартиените екрани имат по-малко време за реакция и са способни да показват видео, което все още е непосилно за е-хартията.

Според учените техният дисплей не просто наподобява хартията на външен вид, но и запазва нейните механични свойства. Това означава, че дисплеят ще може да се огъва и навива.

Учените се надяват също така, че хартиеният дисплей ще бъде евтин - толкова евтин, че да се използва еднократно. Освен това рециклирането на подобни дисплеи ще бъде много лесно.

Разработчиците обещават тяхното творение да се превърне в комерсиален продукт в рамките на следващите 3 до 5 години. В момента екипът се опитва да привлече инвестиции за своя проект.