Учени от Сибирския държавен медицински университет (СибГМУ, Томск) и Московския държавен университет разработват лекарство за повишено артериално налягане с принципно нов механизъм на действие, съобщи ТАСС.

Тези препарати на световния пазар не са се появявали в последните 10-15 години, съобщи пресслужбата на федералния проект "ИНО Томск".

"Този руски препарат, се създава не като аналог на съществуващия. При него има абсолютно нов механизъм на действие. За последните 10-15 години това е единственият нов синтезиран препарат за лечение на хипертония, а не комбинация от вече известните", цитираха думите на зам.-ректора на СибГМУ по научната дейност и следдипломна подготовка Светлана Гусакова.

По думите й, учените са успели да синтезират вещество, на чиято основа създават лекарство. Този химически "предшественик" на фактора на активация на тромбоцитите (ФАТ). Самият ФАТ учените са синтезирали още при втората половина на миналия век, описвайки способността му да понижава артериалното налягане.

"Но това вещество действа много бързо, дава кратковременен ефект и почти мигновено силно повишава съсирването на кръвта. Научни колективи от много страни се опитваха да получават аналог на ФАТ, годен за създаване на лекарство. Учените от СибГМУ и МГУ намериха друго решение, синтезирайки не самият ФАТ, а "предшестващото" му вещество. За разлика от ФАТ, то действа продължително, не влияе на съсирването на кръвта и може да стане основа за лекарство", заявиха в пресслужбата.

Предклиничните изпитания, които продължиха три години, доказаха, че лекарствения препарат е нетоксичен. Той действа в продължение на 24 часа и не понижава действието си, ако то е в норма. "Ако предположим, че лекарството ще действа под формата на хипертония, която сега не се поддава на корекция. Още един плюс е, че препаратът не предизвиква привикване, това означава, че продължава да действа, дори при продължително приемане", отбеляза Гусакова.

По информация на зам.-ректора, още година е нужна на разработчиците за подготовка на документите за регистрация на препарата, а около три години - за провеждане на клинични изпитания. Препаратът ще излезе на пазара не по-рано от пет години. Очаква се, че стойността на лекарството не би надвишила цената на сегашните, ако след успешни клинични изпитания стигне до износ.