Суперкомпютърен център откри днес премиерът Сергей Станишев в сградата на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения.

С него се финализира техническата част по създаването на Национален център за информационни и комуникационни технологии и микроелектроника.

Премиерът отбеляза, че такива компютри нямат редица европейски страни като Австрия, Унгария, Словакия и други.
България има съгласието на Европейската комисия той да е регионален суперкомпютърен център в Югоизточна Европа.

Станишев подчерта, че създаването му дава възможност на България да участва с още 16 страни-членки на ЕС в партньорство и развитие на суперкомпютърни изследвания.

Суперкомпютърът се очаква да ускори изграждането на икономика, базирана на знанието в България.

Това е 40-тият по мощност в света компютър, посочи при откриването председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения Пламен Вачков.

Компютърът е 2500 пъти по-бърз от най-бързия домашен компютър, изтъкна генералният директор в IBM Петър Тесарик.

Линукс базираната система съдържа 8192 микропроцесора и е с производителност 23,42 трилиона операции в секунда.

Суперкомпютърът се използва за научни изследвания в областта на медицината, за ускорено откриване на лекарства, за финансово моделиране и в сферата на образованието, съобщиха от ДАИТС.

На откриването беше направена и официална презентация на суперкомпютъра пред премиера, министъра на финансите Пламен Орешарски, министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, ректори на университети, шефове и експерти от сектора на  информационните и комуникационни технологии.