Днес бе даден старт на най-новата интернет-търсачка, разработена от професора Том Костело и съпругата му (бивш архитект по търсенето в Google) Ана Патерсън, съобщи cnet.com, цитиран от IDG.BG

На пръв поглед търсачката се различава доста от Google по начина на представяне на резултатите.

Това се дължи на начина по който двата енджина класират получените резултати - докато Google използва т.нар. Pagerank, който най-общо задава ранг на страницата в зависимост от наличието на вътрешни линкове, Cuil анализира съдържанието на страниците за да открие връзката им със заявеното търсене.

Според Костело системата на търсене на Cuil не е семантично (както например при PowerSet , наскоро закупена от Microsoft), а е основана на контекстуалното търсене, на "търсенето в реалния свят".

Там резултатите автоматично се категоризират според това как се отнасят към търсената дума или фраза.
Например ако търсите "william" ще излязат най-различни резултати, групирани в отделни табове - "William Shakespere", "Prince William" и други.

Под резултатите за William Shakespere пък може да намерите други, групирани според тази дума - например творби, биография, роднини, негови съвременици и така нататък.

Костело намира тази система за една малка революция в цялото разбиране за търсенето, тъй като вече не се налага на търсещия да отиде на съответната страница за да получи по-детайлна информация (а защо не и по-малко от очакваната).

Благодарение на начина по който се предоставят резултатите в Cuil, а именно на отделни блокчета с повече снимки и пояснителен текст, както и в отделни категории, потребителя се улеснява в значителна степен.

Но истинския успех на системата, според създателите и, се състои в това, че стартирането и започва с 120 млрд. вече индексирани страници.

Дали обаче новата търсачка ще се приеме с такъв успех и от онлайн потребтелите предстои да се разбере.