"Форум за развитие на информационните и комуникационните технологии" в рамките на БАИТ ЕКСПО 2008 се проведе днес в Интер Експо и Конгресен център, София.

Представители на изпълнителната власт, на бизнеса и анализатори очертаха тенденциите и предстоящите възможности пред бизнеса.

Първите резултати от широкото внедряване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) през последните три години вече са налице, заяви при откриването на форума председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС ) Пламен Вачков.

Интернет потребителите в страната са повече от 3 милиона по данни от третото тримесечие на 2008 година, широколентовият достъп до интернет в домакинствата бележи ръст и достига 22, 4 на сто през 2007 година, а за периода януари - юни 2008 година броят на широколентовите линии за достъп е нараснал с близо 26 на сто.

Пламен Вачков посочи още, че във всички учебни заведения е изграден поне един компютърен кабинет и е осигурен интернет достъп. През 2007 година общият пазар, формиран от 100-те най-големи ИКТ компании е 2,8 милиарда евро. Фирмите от бранша формират през 2007 година  9,71 от брутния вътрешен пордукт.

През 2009 година се очаква чувствително подобрение в конкуренцията при предоставяне на цифровите услуги, каза Петър Рендов, член на Комисията за регулиране на съобщенията.

Според него друга очаквана тенденция е да има намаление на цените на едро на мобилните, фиксираните и други услуги, което ще има положителен ефект върху потребителите.

В телекомуникационния ни бранш са налице два факта, единият от които е много позитивен, а другият - не дотам хубав. Добрата новина е свързана с резултатите от 2007 година. Лошата, обаче, касае идните трудни времена в условията на глобална финансова криза. Това заяви председателят на Асоциация „Телекомуникации" Антони Славински.

Може да се каже, че 2007 година беше много успешна за телекомуникационния сектор, обобщи Славински.
От друга страна, финансовата криза продължава да бушува въпреки всички опити да бъде овладяна и туширана.

Това се усеща и в България и тепърва предстоят тежки месеци, прогнозира председателят на телеком асоциацията. 
Според него, в следващите 1-2 години ще трябва да се потърсят вътрешни резерви за растеж без да се правят значителни инвестиции. 

Председателят на Управителния съвет на БАИТ Боян Бойчев заяви, че за първи път през 2008 година се очаква да има спад в продажбите на хардуер.
Въпреки всичко приходите от ИКТ сектора ще са 3,8 милиарда евро през 2008 година, каза той.

По време на форума беше представен проектът по Оперативната програма „Административен капацитет" за създаване на организационни и технологични предпоставки за оперативно съвместяване на геоинформационните системи и на геопространствените данни в държавната администрация на Република България.

Дискусиите продължиха в паралелните сесии.

Първата бе посветена на електронното управление и електронното правителство - „Реалности, проблеми, тенденции, успешни практики и стратегически перспективи в развитието на ИКТ сектора".
Втората бе озаглавена „От конвергенция на мрежите към дивергенция на услугите".

Форумът е организиран за втора поредна година от ДАИТС, КРС, БАИТ, Асоциация „Телекомуникации" (АСТЕЛ), Асоциация на българските кабелни оператори (АБКО), Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) и агенция „Булгарреклама".