В IBM разработиха USB-съвместимо устройство, което осигурява максимална безопасност в работата на хората, заети в сферата на онлайн-банкирането.

Устройството е наречено Zone Trusted Information Channel (ZTIC), външно прилича на USB-памет, включва се към USB-порта на всеки компютър и създава пряка защитна връзка с банковия сървър, отговарящ за онлайн транзакциите, съобщава SagaTechnology.

ZTIC защитава всички входящи и изходящи транзакции, а всички данни приемани и предавани от компютъра извежда на вграден неголям монитор.

Според специалисти от корпорацията подходът, използван при създаване на устройството позволява напълно да бъде защитен от всякакъв вид ИТ заплаха каналът за предаване на данни и  самите предавани данни.

ZTIC създава допълнително равнище на безопасност независимо от използваните средства - смарт карти, PIN-кодове или еднократни кодове за валидация.
В крайна сметка потребителят може свободно да манипулира със своите финанси без страх, че ще пострада от действията на злосторници.

Технически устройството работи на принципа на самостоятелното шифроване на целия трафик независимо от компютъра, към който е прикачено.
В системата се създава ефективна връзка от типа „точка-точка", а компютърът в дадения случай служи само като шлюз за предаване на вече преобразуваните данни.

ZTIC работи на основата на технологиите за шифроване SSL и TLS.

Пилотното устройство е вече готово за използване и IBM в момента разпространява разработката сред банките.