Николай ВасилевВносът на елементи за микроелектрониката се очаква да премине от разрешителен на регистрационен режим. Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев на семинара "Електротехника, електроника, информационни технологии, медицинска техника, прецизни уреди и инструменти - перспективи и възможности за развитие".

Сега разрешения за внос на стоки с възможна втора употреба се получават до пет дни, което, според представители на бизнеса, често води до фатално забавяне на сделките.

Според Николай Василевя представителите на малкия и средния бизнес трябва да имат възможност да се регистрират по ДДС, дори и при 25 - 50 хиляди лева годишен оборот. По сегашния закон, прагът е до 75 000 лева.

Подобряването на инвестиционния климат, търсенето на нови пазари и разкриването на високотехнологични зони, в които фирмите от бранша да могат да инвестират при облекчени условия, са част от ангажиментите на правителството за развитие на отрасъла.

Сумарно инвестициите в отрасъла са с 11 процента повече спрямо миналата година, каза Василев и съобщи, че до края на годината Министерството на икономиката ще има подобни срещи с всички браншове и във всички региони на страната.