Базираната в Токио стартъп фирма Tsubame Industries разработи 4,5 метра висок робот на четири колела, вдъхновен от "Mobile Suit Gundam" - изключително популярен японски анимационен сериал, предава "Ройтерс". 

Наречен ARCHAX на името на птичия динозавър археоптерикс, роботът има монитори в пилотската кабина, които получават изображения от камери, закачени отвън, така че пилотът да може да маневрира робота с джойстици от вътрешността на пилотската кабина, намираща се в торса на робота.

3,5-тонният робот, който ще бъде представен на Японското изложение за мобилност по-късно този месец, има два режима: изправен "роботен режим" и "превозно средство", в който може да изминава до 10 км в час.

"Япония е много добра в анимацията, игрите, роботите и автомобилите, така че си помислих, че би било чудесно, ако мога да създам продукт, който компресира всички тези елементи в едно", каза Рио Йошида, 25-годишният главен изпълнителен директор на Tsubame Industries .

"Исках да създам нещо, което казва "Това е Япония".

Йошида планира да построи и продаде пет от машините, но се надява роботът един ден да бъде използван за помощ при бедствия или в космическата индустрия.

Йошида започва да се интересува от производството в ранна възраст, като се научава да заварява в железарската работилница на дядо си и след това основава компания, която произвежда биоелектрически протези за ръце. Той каза, че е нетърпелив да запази конкурентното предимство на Япония в производството живо.