Алкохолът и влиянието му върху човешкото здраве са една от най-противоречивите теми за лекари и учени. В какви количества е безопасен, кой точно вид как ни влияе и въобще има ли такова нещо като полезно количество алкохол са въпроси без категоричен отговор.

"Осъзнато пиене", как да консумираме алкохол и как да намалим употребата му

Какво представлява "осъзнатото пиене"

И защо може да ни е от полза

И след като наскоро учените стигнаха до един сигурен извод, а именно, че за хората под 40 години няма безопасна спиртна напитка, то ново проучване ни дава още няколко причини да избягваме алкохола. Ясно е, че пиенето дори на умерено количество алкохол може да доведе до по-бързо състаряване на мозъка.

В проучването от юли 2022 г., публикувано в PLOS Medicine, изследователите събират данни от 20 965 участници, чиято средна възраст е 55 години. Докато 2.7% от участващите не употребяват алкохол, останалите участници пият средно по около шест големи чаши вино на седмица. Това се оказа твърде много, когато става дума за поддържане на мозъка здрав, дори и да става въпрос само за бира или вино.

Снимка 583064

Източник: iStock

"Открихме, че пиенето на повече от четири чаши алкохол седмично е свързано с натрупването на желязо в мозъка", казва Аня Топивала от Оксфордския университет, която стои зад проучването, според EurekAlert!. "По-високото ниво на желязо в мозъка, на свой ред, е свързано с по-лоши когнитивни резултати. Натрупването на желязо може да е в основата на свързания с алкохола когнитивен спад."

Алкохолът, хората под 40 години и проучването, което доказва вредата от консумацията му

Алкохол - само за хора над 40

Ново изследване показва вредите от спиртните напитки за младите

Ема Лейнг, която е клиничен професор в Университета на Джорджия и национален говорител на Академията по хранене и диететика, споделя пред  Eat This Not That, че според изследователите умерената консумация на алкохол има пряка връзка с по-голямо натрупване на желязо в базалните ганглии - група мозъчни области, които ни помагат да изпълняваме когнитивни, емоционални и свързани с движението функции. 

Снимка 583066

Източник: iStock

"Мозъкът е много чувствителен към промените в метаболизма на желязото", казва Лейнг, обяснявайки, че желязото в мозъка причинява когнитивен спад. "Анормално високото съдържание на желязо в мозъка е свързано с оксидативен стрес, който води до увреждане на невроните и клетъчна смърт", категорична е тя.