По данни на Обединената програма на ООН - UNAIDS, живеещите с ХИВ са 37.9 милиона души. Новите случаи на заразени само през 2018 г. са 1.7 милиона. 

Както добре знаем, открит преждевременно, човешкият имуннодефицитен вирус (ХИВ), може да бъде наблюдаван и с подходящата терапия, развитието на болестта СПИН да се отложи във времето, но не и да се предотврати. Поради тази причина и в опити да се открие лек, ежедневно по света се правят хиляди изследвания по въпроса.

Сега международен екип от учени от Финландия, Русия, Швейцария, Великобритания и САЩ смята, че е направил пробив в борбата с вируса на СПИН. Изследователите са на мнение, че са открили клас съединения, които могат да унищожат причинителя на болестта.

Снимка 442241

Източник: iStock

В началото на изследването те били насочили вниманието си по-скоро към противораковите им свойства, които били и основният им приоритет. Те забелязват обаче, че въпросните съединения проявяват висока активност срещу котешкия имунодефицитен вирус (FIV), който обаче е най-близкият аналог на човешкия имунодефицитен вирус (HIV).

Според Daily Star учените стигат до заключението, че откритият от тях клас високоефективни съединения отстраняват цинка от вируса ХИВ, като по този начин го "обезоръжават" и не позволяват да се развие болестта СПИН.