С наближаването на лятото все повече се замисляме за външния си вид и за това, че е необходимо да започнем да спортуваме, за да изгорим излишните мазнини. А ако можем да се отървем от някои, докато спим. И всичко това с няколко прости навика, които ще ни помогнат да имаме и по-здрав, и по-спокоен сън.

Повече сън и на хладно

Ако не почиваме достатъчно часове през нощта, няма да дадем на тялото си нужното време да изгори мазнините, което се случва благодарение на два хормона - грелин и лептин.

Снимка 421390

Източник: iStock

Ако спим достатъчно часове, тялото ни ще освободи необходимото количество лептин, който е отговорен за увеличаване на усещането за пълнота и за предотвратяване на ненужно хранене. Повечето сън гарантира и намаляване производството на грелин  - виновникът за стимулиране на глада.

Но освен нужните часове за сън, препоръчително е и да спим на хладно и добре проветрено помещение, което не само ни осигурява по-добра почивка, но кара тялото ни да изгаря повече калории през нощта, за да балансира разликите в температурата.

Чайове преди лягане

Чайовете от лайка и липа, топла вода с лимон и джинджифил или всякаква напитки без теин служат за намаляване на възпалението на храносмилателната система, подобряване на храносмилането и гарантиране на дълбок и спокоен сън.

Снимка 391594

Източник: iStock

Освен че ни помагат да заспим по-лесно и да почиваме по-добре, насърчават тялото ни да се отърве от токсините, докато спим. Топлият чай преди лягане предотвратява и активирането на апетита и намалява тревожността.

Светлинно "замърсяване"

За да имаме спокоен сън, трябва да се уверим, че преди лягане не се излагаме на светлината на различни технологични устройства, като компютри, таблети, телефони и т.н., защото те са основните виновници тялото да не произвежда мелатонин, необходим ни за здрав сън.

Снимка 419990

Източник: iStock

Мелатонинът е не просто хормон, нужен ни за по-добра почивка, но той има огромно значение и за метаболизма на мазнините, пишат от Hola.