Джоана Конта се класира за финала при жените на турнира Miami Open след като победи Винъс Уилямс с 6:4, 7:5. Така тя стана първата британка, достигнала до двубоя за трофея във Флорида. Конта е била само 6-годишна, когато по-голямата от сестрите Уилямс спечели първата си WTA титла и показа голямо уважение към американката.

"Да играя с Винъс и да съм на един корт с нея - това винаги ми е допадало. Тя е от световна класа и за мен беше привилегия да изиграем този полуфинал", сподели Конта.

За титлата тя ще спори с датчанката Каролине Возняцки. При успех тя ще спечели втората си титла от турнир от подобна категория.

Каролине Вожячки се класира за първи път на финал в Маями

Каролине Вожячки се класира за първи път на финал в Маями

Датчанката взе реванш от Каролина Плишкова

Британката поведе с 3:0 в първия сет след два пробива и впечатляваща игра от основната линия. 36-годишната ветеранка успя единствено да върне единия брейк, а въпреки последвалите оспорвани геймове, Джоана запази аванса си и приключи първата част след повече от час игра.

Уилямс, която трудно вкарваше първи сервис, спаси пет брейкбола в началото на втория сет, за да поведе с 2:1, след което проби, но последва моментален рибрейк. Двете си размениха по още един пробив в деветия и десетия гейм, но силите на Винъс видимо бяха на приключване. Тя допусна брейк на нула за 5:6, след което Конта ѝ даде само точка в 12-ия гейм, който беляза края на двубоя.

След успеха Конта със сигурност се завръща в Топ 10, а при титла ще стигне до рекордното в кариерата си седмо място.