Григор Димитров спаси два мачбола, но успя да възкръсне и да победи австралиеца Джон Милман в дебютната си среща от турнира в Бризбън. Българинът подцени своя съперник и в 80 % от времетраенето на двубоя не можеше да намери себе си.

При първата точка за спечелване на мача от страна на Милман, двамата играха спиращ дъха тенис. Топката беше прехвърлена 21 пъти от двете страни на мрежата и прекрасно бекхенд воле на Гришо го остави в играта. След това всичко се обърна и световният №3 наложи по-високата си класа.

НА ЖИВО: Григор Димитров - Джон Милман 4-6, 7-6(8), 6-3
на живо

Григор Димитров - Джон Милман 4-6, 7-6(8), 6-3

Световният №3 е фаворит в първия си мач на единично за 2018 година

Григор излезе с огромно самочувствие на корта и може би смяташе, че лесно ще се справи с намиращия се под №128 в ранглистата на ATP Милман. Австралиецът спасяваше всичко и дори успяваше да обръща разиграванията.

Въпреки това, хасковлията реализира пробив за 2-1. Това го отпусна още повече и подкрепяният от публиката Милман върна веднага брейка и смути подаването на българина.

Австралиецът не се страхуваше да влиза в много дълги разигравания, които с търпение и упоритост постоянно печелеше. Григор излизаше в неподходящи моменти напред и няколко пъти беше прехвърлен.

Постепенно Милман взе инициативата и успя да направи втори пробив в последния десети гейм на сета, спечелен с 6-4 за 56 минути.

Втората част беше по-къса по времетраене, въпреки че се изиграха максималния брой геймове. Димитров отново проби първи за 3-2, но веднага върна Милман в сета след слаби сервиси. 

Снимка 332104

Източник: GettyImages

Австралиецът отново започна да изглежда по-желаещ победата, а и късметът беше повече на негова страна. Димитров остана доволен, че успя да вкара частта в тайбрек.

Геймът, който реши мача, започна кошмарно за световния №3. Милман реализира два мини брейка и поведе с 3-0, с което вдигна публиката на крака. Може би в този момент българинът превключи на друга скорост. Той спечели четири последователни точки, но все пак допусна почти фатално изоставане с 5-6 при сервис на съперника.

Снимка 332107

Източник: GettyImages

Тогава се разигра точката на мача. Димитров разкара своя съперник няколко пъти по цялата задна линия. Милман спасяваше всичко, като всеки от ударите му носеше заплаха, че срещата може да приключи в негова полза. Българинът запази концентрация и завърши много трудно с бекхенд воле 21-а топка.

Представителят на домакините имаше още една възможност да победи, но това беше вече при сервис на българина. Димитров реализира първата си възможност да спечели сета, продължил "само" 49 минути.

В третата част на корта излязоха двама различни тенисисти. Григор Димитров намери сервиса си, докато Милман разочарован от изпуснатата победа загуби вяра в себе си.

Снимка 332105

Източник: GettyImages

Гришо проби за 3-1 в най-оспорвания гейм. В него австралиецът направи грешки, които не бяха характерни за него до този момент. 

Това даде огромно самочувствие на българина. Димитров реши по примера на Федерер, да наблегне само на партиите, в които сервира. За него беше вече въпрос на рутина да вземе необходимите му 12 точки пред погледа на обезверения си съперник.

Мачът продължи 2 часа и 36 минути. Българинът спечели 110 точки и изгуби 104. Бяха направени повече разигравания, когато хасковлията сервираше - 113. Асовете са 6 на 5, а двойните грешки - 5 на 1.

Снимка 332106

Източник: GettyImages

Утре Григор Димитров ще излезе в четвъртфинал от 11:00 часа с натурализирания британец Кайл Едмънд. Победителят от него най-вероятно ще се изправи в събота срещу ексцентричния австралиец Ник Кириос. Българинът няма право да играе срещу тези двама съперници както днес, защото няма да има шанс за победа.

Но силните заради това са силни, защото печелят и когато не са във върхова форма.

Кайл Едмънд

Източник: GettyImages

Кайл Едмънд