Григор Димитров започна своето участие на турнира Мастърс 1000 в Индиън Уелс с убедителна победа над руснака Михаил Южни с 6-4, 6-0.  Двубоят продължи 70 минути.

Мачът беше относително равностоен в първите осем гейма. След това българинът превключи на друга скорост и спечели всички игри до края на срещата.

НА ЖИВО: Григор Димитров - Михаил Южни 6-4, 6-0
на живо

НА ЖИВО: Григор Димитров - Михаил Южни 6-4, 6-0

Започва походът на българина в Индиън Уелс

Настилката, на която се играят срещите в Индиън Уелс се води твърда. Но много пъти не може да се прецени как ще отскочи топката от нея. Михаил Южни е тенисист, който разчита само на играта от дъното на корта и още в самото начало се видя, че отстъпва с класи на българина.

Григор влезе ударно в мача и само за 6 минути спечели първите два гейма. Това му създаде излишно самочувствие и той, мислейки че ще пречупи лесно съперника си игра леко пренебрежително при следващото си подаване. Руснакът се възползва. Връщаше топките и чакаше хасковлията да бърка.

Така пробивът беше върнат и Полковника успя да изравни. До 4-4 Димитров не можеше да подреди играта си и загуби няколко разигравания, защото не избираше подходящия момент за атака.

В деветия гейм Южни поведе с 15-30 и за последен път притисна хасковлията. Димитров вкара следващите си сервиси и после се възползва от недобрите удари на руснака за да спечели първия сет за 43 минути.

Снимка 283003

Втората част се сведе до игра в първия сервис гейм на Полковника. Тогава двамата направиха общо 22 разигравания, като Григор имаше пет възможности да пробие. Точките по правило се решаваха от непредизвикани грешки. Южни помогна с каквото можа, правейки двойни грешки в подходящите моменти. В последното разиграване Димитров пласира хубав ретур, Южни сгреши и мачът практически свърши.

Хасковлията не загуби нито една точка на свое подаване във втория сет. Трите му сервис гейма продължаваха по около три минути. Южни опита някаква съпротива до 0-4 и после изобщо не игра в последните два гейма. Сетът продължи 25 минути, но половината от тях бяха във втория гейм.

Точките в мача са 67-39. Димитров дори спечели точки, когато съперникът му сервираше 35-9. Той направи 7 аса срещу 2. Южни макар и с по-слаб сервис допусна 6 двойни грешки, докато хасковлията има само една. Непредизвиканите грешки са 17 за Григор и 37 за Михаил. Точките за пробив - 5 от 10 срещу 1 от 1.

Следващият мач на българския №1 ще бъде във вторник срещу победителя от мача между Джак Сок (САЩ) и квалификанта Хенри Лааксонен (Финалндия). Срещата му с Южни показа, че той продължава да е в отлична форма. Остава само да нагласи играта си спрямо настилката в Индиън Уелс.