„Не можах да намеря ритъма си в първия сет, но после играх наистина добре" - каза Басилашвили.

Грузинският аутсайдер Николоз Басилашвили направи страхотен обрат и ще играе утре на полуфинал на "Garanti Koza Sofia Open" 2017 срещу Григор Димитров.

Поставеният под №87 в света загуби първия сет на нула, но после вдигна значително нивото си на игра и победи словашкия си съперник след 0-6, 6-3, 6-3. Това беше втората победа за грузинеца срещу поставен в схемата, след като вчера същият се наолжи над поставения №1 в схемата на турнира - Доминик Тийм.

Нестабилната игра на Николоз предполага, че утре ще бъде лесна плячка за българската супер звезда Григор Димитров.

Мачът продължи 1 час и 56 минути и се оказа най-драматичният, но в същото време и най-нискокачествен за деня.

Григор Димитров се класира за полуфинал на Garanti Koza Sofia Open 2017

Гришо вгорчи рождения ден на Троицки, утре излиза на полуфинал (ВИДЕО)

Българинът достави удоволствие на публиката в „Арена Армеец" с бърза победа

Двубоят беше изпъстрен с много обрати, двамата тенисисти показаха, че владеят страхотни удари, но и направиха доста детински грешки.

Първият сет продължи само 22 минути, като грузинецът не можа да спечели нито един гейм. Изглеждаше, че 24-годишният Басилашвили случайно е попаднал на корта, но в края на мача майтапчии в залата споделиха, че използвал тактиката „умряла лисица".

 

Мартин Клижан

Източник: LAP.bg

Мартин Клижан

В началото на втория сет грузинецът беше на косъм от пробив, но игра много наивно в решителните разигравания. След 38 минути на корта Басилашвили все пак успя да спечели първия си гейм от началото на мача.

Той изравни играта и за радост на публиката успя да пробие за 3-2, но неслучайно грузинецът е №87 в ранглистата на АТП. Той много често редува супер изпълнения с аматьорски грешки.

Снимка 278023

Източник: LAP.bg

Клижан върна пробива за 3-3 и Басилашвили получи възможност за ребрейк, който с лекота пропиля. Но получи нова, съдията отсъди аут и Клижан не можеше да оспорва, защото беше наивно пропилял възможностите си.

При резултат 5-3 за грузинеца той получи сетбол неутрализиран от Клижан с ас. Последваха два блестящи удара на Николоз, с които взриви трибуните и изравни сетовете. Резултатът от втората част бе 6-3 и тя продължи 46 минути.

Снимка 278022

Източник: LAP.bg

В третия сет Басилашвили проби рано за 2-0. Той имаше три възможности да спечели подаването на съперника си. Клижан се спаси с два сервиса, но третия път изкара топката в аут след страхлива игра на двамата.

Драмата продължи в следващия гейм. Грузинецът не можеше да повярва, че може да спечели и даде възможност на Клижан да си върне пробива.

Неочаквано Клижан изпадна в криза и започна да реди нецензурни слова по адрес на ракетата и загуби за пореден път подаването си.

И това не беше края. Басилашвили продължи да редува супер отигравания и детински грешки, които доведоха до загуба на подаването му в седмия гейм. Клижан не желаеше да остане по-назад и върна жестта, давайки възможност на съперника си да сервира за мача.

Грузинецът се възполва и реализира втория си мачбол,спечелвайки третия сет с 6-3 за 44 минути.

Победата на Басилашвили направи промяна в утрешната програма. Мачът на двойки ще бъде след първия полуфинал. Клижан и Троицки можеха да играят в два поредни мача, но ще трябва да се съсредоточат за мача си при тандемите.