Григор Димитров загуби единственият си мач на турнира на трева в Щутгарт. Той преклони глава пред полякът Йежи Янович за 1 час и 18 минути с резултат 6:7(4), 3-6.

Българинът не можа да се справи със сервиса на своя противник. Мачът беше надстрелване, което изглеждаше спечелено от хасковлията, но грешки в решителните моменти наклониха везните в негова вреда.

НА ЖИВО: Григор Димитров - Йежи Янович 6-7(4), 3-6
на живо

Григор Димитров - Йежи Янович 6-7(4), 3-6

Полякът е неудобен съперник за хасковлията

Срещата беше изключително непривлекателна за гледане. Играта се състоеше в биенето на сервиси и геймовете често завършваха на нула.

В първия сет хасковлията загуби точка едва, когато сервира в 11-тия гейм. Той успяваше да спечели разиграванията, които се получаваха при второто подаване на неговия съперник. Но това се случи общо седем пъти и българинът нито веднъж не достигна до възможност за пробив.

Тайбрекът е особен гейм, но на трева е много по-интересен. Има правило, че този, който играе по-зле в сета, печели тайбрека. Това се случи и днес. Янович успя да измъкне две точки на сервис на Гришо след грешки и поведе с 7-6 (7-4).

В първата част точките бяха 37-32 за българина, а асовете 10-5 в негова полза.

Снимка 277626

Източник: LAP.bg

Във втория сет нищо не се промени.В първите 6 гейма двамата успяха да измъкнат общо две точки, когато посрещат. Янович сбърка веднъж, а Димитров направи една двойна грешка.

Мачовете на трева имат свойството да приключват светкавично. По-всичко личеше, че ще се стигне до втори тайбрек. Но в седмия гейм българинът достигна до две възможности за пробив след два сбъркани сервиса на поляка.

Това беше единственият интересен отрязък в мача. В имаше него имаше 14 разигравания и хасковлията направи няколко показни уинъра. За съжаление сервисът на поляка надделея и той се измъкна.

Въодушевлението на Янович му помогна в следващия гейм, когато направи единствения пробив в мача. Той се възползва от три грешки на българина, който показа леко изнервяне и поведе с 5-3. Последните сервиси бяха само формалност, за да приключат с този грозен мач. Общият брой точки са: 61-57 за Янович. Асовете са 16-12 за Димитров.

Така Григор Димитров напусна турнира, на който беше специално поканен и поставен под №2. Той твърди, че обича да играе на трева, но следващите му две участия в Лондон очевидно са много по-важни за него. Днес на корта го нямаше Дани Валверду, а ролята на треньор изпълняваше бащата на Григор - Димитър Господинов.

Идната седмица хасковлията ще играе на турнира Куинс, който е печелил през 2014-а година пред погледа на Мария Шарапова.

Снимка 299357