След победата си над 11-я в света Давид Гофен на финала на турнира Garanti Koza Sofia Open 2017 вчера, Григор Димитров вдигна шеста титла в кариерата си и втора за 2017-а година. Гришо отново ни направи горди, че сме българи. ТОПСПОРТ се връща назад във времето, за да припомни всички турнири, в които №1 стана нашето момче.

Снимка 278275

Източник: grigor-dimitrov.com

Първата титла за Григор дойде на хард в зала в Стокхолм, Швеция на турнира от сериите 250 през октомври 2013-а година. 22-годишният тогава Димитров записа пет победи, за да вдигне дебютната си титла при професионалистите. В първия кръг, българинът отстрани 137-я в света румънец Мариус Копил с 6-3, 6-4. Последва победа над високия германец Ян Ленард Стръф с 6-3, 6-1. На 1/4-финалите Гришо се справи и с французина Кени дьо Шепе с 6-4, 6-2. Друг французин - 25-ят в света Беноа Пер, очакваше Григор на полуфиналите. Мачът бе доста по-равностоен в сравнение с предните и предложи на зрителите три сета. Първият беше спечелен от Пер с 6-4, но следващите два бяха категорично за любимеца на България - с 6-2, 6-2. Така той се класира за втория си финал на турнир от АТП сериите, след загубения в началото на 2013-а в Брисбейн, Австралия от Анди Мъри. Там го очакваше третият в световната ранглиста Давид Ферер. Мачът бе истинско зрелище. Ферер стартира страхотно и взе първия сет с 6-2, но Димитров не се предаде и обърна втори пореден мач с 6-3, 6-4 и след над два часа страхотен тенис, вдигна първата си титла при мъжете.

Следващата година - 2014-а, е за момента най-силната в кариерата на Димитров. Той спечели три титли на три различни настилки и игра полуфинал на Уимбълдън, след като победи на 1/4-финалите защитаващия титлата си от 2012-а и местен любимец - Анди Мъри с 3-0 сета.

Снимка 278276

Източник: EPA/БГНЕС

В края на февруари Григор спечели най-голямата си титла до момента - турнира от АТП 500 в Акапулко, Мексико на хард на открито. В първи кръг той отстрани австралиеца Маринко Матошевич след 7-5, 6-1. На 1/8 финалите постигна победа над финалиста от Australian Open 2006 Маркос Багдатис след успех с 6-1, 6-4. В следващата фаза Димитров имаше трудната задача да срещне 18-я в света латвиец Ернестс Гулбис. След множество обрати и страхотен тенис от страна и на двамата, българинът стана победител след 4-6, 7-6(2), 7-5 за два часа и 40 минути игра. На полуфиналите го очакваше сегашният номер едно в света - Анди Мъри. Мачът бе много оспорван. Мъри спечели първия сет с 6-4. Вторият се реши след тайбрек. В него Гришо пое инициативата от самото начало и игра на много високо ниво. Размяната на полетата дойде при 5:1 точки за него. След отличен сервис, Димитров поведе с 6:3 и реализила третия си сетбол. Така той спечели първа част в двубоите срещу Анди Мъри. В третия сет Григор проби рано и водеше с 5-4 и свой сервис, но Мъри върна пробива. По-късно се стигна до тайбрек, в който Димитров поведе с 6-3 и реализира още първия си мачбол. След 4-6, 7-6(5), 7-6(3) и около три часа Димитров се класира за финала. Там го чакаше Кулата от Йоханесбург - Кевин Андерсън. 206-сантиметровият гигант играеше най-добрия си тенис. Първият сет се реши в тайбрек, в който Димитров поведе набързо с 5-0, и малко по-късно го затвори със 7-1 точки. Андерсън натисна Димитров във втората част и го проби, а по-късно спечели сета и изравни след 6-3. Третият и решаващ сет премина през множество обрати. Първо Андерсън проби и затвърди за 3-1, като силните му начални удари не стихваха и всеки мислеше, че титлата ще избяга на Григор, но той се върна при 2-4, като взе три поредни гейма и поведе с 5-4. Последваха силни сервис геймове и за двамата. И се стигна до нов тайбрек. В него Андерсън бързо се откъсна напред с 4-2, но българската звезда първо изравни за 4-4, а в последствие стигна до шампионска топка при 6-5. Последва продължително разиграване, при което Андерсън се опита да върне една топка, но тя се закачи в мрежата и излетя в аут, с което Григор спечели втора титла в кариерата си и най-голямата до момента.

Снимка 278277

Източник: Reuters

Добрите му изяви през годината продължиха на турнира на клей от АТП 250 сериите в Букурещ, Румъния. Там Григор стартира с победа над бившия номер едно при юношите Иржи Весели със 7-6(5), 6-2. Последва победа над коравия украинец Сергей Стаховски - 6-3, 6-4. На полуфиналите Димитров имаше за съперник неудобния за него французин Гаел Монфис. За късмет, Монфис се отказа при 5-1 и така прати Димитров на финал. Там нашенеца излезе срещу шампиона от предното издание на турнира (2013) Лукас Росол. Григор започна много добре мача, след като записа ранен пробив за 2-0, но Росол бързо върна пробива. Последва размяна на геймове, за да се стигне до тайбрек. Там, след ранен мини-брейк, Григор поведе за 2-0, а след това спечели частта със 7-2. Мачът продължи с ранен пробив за Григор още в първия гейм на втория сет - 1-0. След много добър сервис, българинът затвърди пробива за 2-0. Чехът взе подаването си за 2-1, но това се оказа и последният гейм за него в мача. След 7-6 (2), 6-1 за час и 21 минути игра Григор вдигна трета титла на трета различна настилка.

Снимка 278278

Източник: GettyImages

Юни месец 2014-а година: Димитров стартира сезона на трева с турнира от АТП 250 сериите в Лондон - Куинс. Започвайки от втори кръг, той отстрани англичанина Джеймс Уард след 7-5, 6-3. В трети кръг Гришо се изправи срещу силно играещия на трева французин Едуард Роже-Васлен. Той бе отстранен след 7-6(3), 6-4 за час и 22 минути игра, Григор направи 15 аса в мача. На 1/4-финалите хасковлията трябваше да се изправи срещу атрактивният украинец и тогавашен номер 19 в света Александър Дългополов, но украинецът се отказа поради контузия, което прати Григор на 1/2-финал. Там Димитров се сблъска с третия в света Стан Вавринка и след само час игра и 6-2, 6-4 се класира за финала. Един от най-силните испанци, играещи на трева чакаше Григор - Фелисиано Лопес. Мачът бе много оспорван и предложи страхотни емоции на публиката. Първият сет започна със стабилни сервис геймове на Григор, и не дотам такива за Лопес, но испанеца не позволи пробив. Стигна се до тайбрек. Там Лопес поведе с 5-2 точки, а след това на три пъти имаше сетболи, два от които на свой сервис, но 23-годишният българин не спираше да се бори и някак си успяваше да остане в сета. Съпротивата му рухна при 8-8, когато допусна грешка от бекхенд и даде четвърти сетбол на противника си, а този път испанецът не сгреши и измъкна успеха.

Снимка 278162

Източник: LAP.bg

Във втория доминацията на сервиращите продължи с пълна сила, като този път в нито един от тези 11 гейма не се стигна дори до дюс, но това се промени при 5-6, когато Димитров сервираше за оставане в мача. В него Григор направи двойна грешка, след това и две непредизвикани, довели до мачбол за испанеца. Той бе отразен, след като атаката от ретур на Лопес завърши в мрежата, последва изключително воле на Григор, а мощен ас на геймбол означаваше втори тайбрек. В него, окрилен от начина, по който спаси мачбола, Гришо поведе с 6-0, увеличавайки серията си на девет поредни точки, а малко по-късно изравни резултата в сетовете след 7-1 точки.

В третия сет Лопес започна с пробив, който бе и първи в мача изобщо. Григор не се предаде и не спря да търси обрата, а при 3-4 подложи под сериозен натиск противника си. Лопес се пропука, допускайки две двойни грешки, една от които на брейкбол и пробивът бе върнат. В крайна сметка се стигна до нов, този път решителен тайбрек. Григор започна с ас - негов 25-и, а след десет точки в сметката на сервиращите, при 5-5, Лопес сгреши бекхенда си и Димитров имаше мачбол! За съжаление Гришо не се справи с пласираната в краката му топка и допусна грешка, но пък мощен ас му донесе втори шанс да приключи двубоя. Испанецът изпрати форхенда в мрежата и драмата свърши - след рекодните за финал на Куинс 2 часа и 31 минути игра Григор Димитров спечели шампионския трофей, с което спечелените от него титли станаха 4. Страхотната 2014-а година за него продължи и на Уимбълдън, където Григор стигна полуфиналите, побеждавайки преди това шампиона от 2013-а Анди Мъри с 3-0 сета, но после отпадна драматично от втория тогава в света Новак Джокович след 4-6, 6-3, 6-7(2), 6-7(7). Тези страхотни игри му осигуриха място в топ 10 - 8-о.

Снимка 271804

Източник: GettyImages

Петата титла бе много чакана за българина. След полуфиналите на Уимбълдън през 2014-а и рекордното за него 8-о място в световната ранглиста, формата на Григор Димитров спадна, както и класирането му. До юли 2016-а, той вече беше под номер 40 в света и нямаше нито една нова титла. Всичко се промени с идването на Дани Валверду, след което Григор записа редица страхотни постижения - като 1/4-финала на Мастърс 1000 в Канада, полуфинала на Мастърс 1000 в Синсинати, САЩ, финала на АТП 500 в Пекин, за да дойде януари 2017-а. Нова година, нов късмет'! Явно добрата игра във втория полусезон на 2016-а и достигането до 18-о място в света в края й не бяха случайни. Началото на 2017-а бе повече от успешно за Гришо. Той спечели петата си титла на турнира от АТП 250 сериите в Брисбейн, Австралия в началото на януари. Забележително беше това, че Димитров записа 5 победи в този турнир над играчи от топ 40 на света, от които трима от топ 8. Първо победи американеца Стийв Джонсън с 6-2, 6-3. Последва нов успех, този път над французина Никола Маю с 6-2, 6-4. На 1/4-финалите Григор се изправи срещу по-младото си копие - осмия в света австриец Доминик Тийм. Димитров излезе от битката като победител - 6-3, 4-6, 6-3, и се класира на полуфинал. Там той се изправи срещу третия в света канадец Милош Раонич. Двамата се познават още от юношеските години, а при мъжете имаха четири мача преди този, като Григор водеше с 3-1 победи (1 победа на Димитров на ниво Чаланджър). Мачът продължи около час и половина, като след оспорван тайбрек в първия сет спечелен с 9-7 точки доближи българина до финал. През втората част имаше само един тенисист - Григор Димитров. Той съсипа Раонич с пробив на нула, а след това затвори мача след втори такъв за 6-2. На финала Димитров се изправи срещу трети тенесист от топ 10 на света в рамките на този турнир - Кей Нишикори. Григор имаше три загуби от три мача и само един спечелен сет срещу петия в света японец. Гришо положи значителни усилия, за да изкове успеха в Брисбейн. В първия сет българинът беше безупречен, но във втория, след като изпусна ранна възможност за пробив, направи някои грешки, от които се възползва Нишикори. Така мачът се реши в трети сет, където Димитров реализира пробив в ключов момент, в самия край, и това наклони везните в негова полза. Гришо сервира в деветия гейм за победата и не сгреши, с което сложи край на сушата по спечелени титли.

Последва страхотно представяне на Australian Open. Там Димитров отстрани силни противници като Ришар Гаке, Екзекутора на Джокович - Денис Истомин, номер 11 в света - Давид Гофен, а срещу носителя на 14 титли от Големия Шлем - Рафаел Надал, само малко късмет не му достигна да се класира на финала. Там можеше и да мечтае за титла срещу кумира му - Роджър Федерер.

Снимка 278177

Източник: LAP.bg

Последната, (за момента) шеста титла, дойде на домашна сцена. В "Арена Армеец" пред 12 000 зрители Димитров стартира участието си на турнира Garanti Koza Sofia Open 2017 срещу машината за асове и бивш номер 14 в света поляк Йежи Янович. Мачът предложи много обрати. Полякът изигра двубой на изключително високо ниво, а напрежението от първия голям мач у дома повлия на Григор. Страхотната подкрепа от трибуните обаче измъкна Димитров в решителните моменти и след над два часа игра българинът вдигна победоносно ръце за радост на хилядите в "Арена Армеец". Мощните сервиси на Янович бяха налице, а един пробив в петия гейм реши първата част в полза на поляка - 6-4. Още в първия гейм на втората част Янович имаше две точки за пробив. С много воля обаче Григор се измъкна, а в четвъртия гейм направи първия си пробив в мача за 3-1. До края на сета Димитров игра концентрирано и закономерно вкара двубоя в решителен трети сет. Там битката бе наистина ожесточена, като и двамата пропуснаха по три шанса за пробив - съответно в шестия и седмия гейм. Другите вървяха леко за сервиращите, стигна се до 5-5. Решителният момент бе 11-ият гейм, в който Григор постигна скъпоценния пробив, след който затвори мача. В следващия кръг нашето момче се изправи срещу бившият номер 12 в света и финалист от миналогодишното издание на турнира - Виктор Троицки. Сърбинът, който имаше рожден ден, не оказа сериозна съпротива на Григор и Димитров се поздрави с успех след 6-3, 6-3. На полуфиналите Гришо разгроми с 6-1, 6-3 изненадата на турнира - Николоз Басилашвили от Грузия, който по пътя си към първи полуфинал на АТП турнир отстрани номер 1 в схемата - Доминик Тийм с 6-4, 6-4.

Снимка 278189

Източник: LAP.bg

Финалът се очакваше да бъде много развностоен, още повече, че съперникът на Димитров - Давид Гофен, имаше да си връща от загубата му срещу българина седмица по-рано на 1/8-финалите на Australian Open. Срещата започна страхотно - Григор проби още при първата си възможност и поведе с 3-0, но Гофен върна веднага пробива и изгравни за 3-3. При 4-4 Димитров отрази три брейкбола и поведе с 5-4. При 6-5 и сервис на Гофен, Григор го натисна и накара белгиеца да сгреши, с което спечели и първия сет в мача - 7-5. Гофен не успя да се възстанови психологически от начина, по който даде първата част и след почивката изостана с 0-5 гейма. Всички вече виждаха титлата, която бе само на гейм разстояние. Гофен спечели сервиса си, а при 40-0 за Григор на свой сервис и три мачбола, той успя да загуби следващите пет точки. Това даде криле на Давид, който направи по-късно втори брейк и заличи пасива. При 5-4 и сервис на Гофен, Димитров се мобилизира и направи рибрейк и след 7-5 6-4, спечели шестата и за момента последна титла в кариерата си при мъжете.

Снимка 278018

Източник: GettyImages

Тази седмица на Димитров му предстои участие на по-силния турнир - АТП 500 в Ротердам, Холандия, където през далечната 2009-а година стартира страхотната си кариера при мъжете. Тогава, само на 17 години, той  отстрани 24-я в света Томаш Бердих, а след това взе сет на Рафаел Надал. Дали не е време за Седмата? Предстои да разберем...