Титлата, която Григор Димитров спечели в Бризбейн, го изкачи сред първите 16 в световната ранглиста и изпрати на 17-о място Роджър Федерер. Това е от голямо значение, тъй като тази ранглиста ще бъде взета предвид при определянето на поставените на Откритото първенство на Австралия. Това означава, че швейцарецът ще трябва да се изправи срещу някой от първите 16 още в третия кръг. Тенис Австралия се съобразява с ранглистите на ATP и WTA за разлика от "Уимбълдън" и прави промени при поставените. Малко е вероятно точно сега да промени политиката си, пишат медиите в Австралия.

В АTP вече са обсъждали дали може Федерер да получи запазено място в ранглистата поради контузиите си през миналия сезон и това да се отрази на поставянето му в Австралия. Според правилника на Асоциацията на професионалните тенисисти подобно място не може да бъде използвано при определянето на поставените тенисисти.

Говорител на ATP заяви, че ако играч пропусне шест месеца от годината, той има право на класиране, което е средното от мястото, което е заемал през първите 13 седмици на периода, който е пропуснал. Ако Федерер получи това, трябва да бъде между трето и седмо място в света.

Григор няма такива проблеми, след като победи над Доминик Тийм, Милош Раонич и Кей Нишикори му донесоха първа титла от 2014 г. "Мисля, че съм си я изработил, минавайки през всички изпитания, и това е приятна награда", заяви хасковлията.

"Така наречените традиционни играчи започват да намаляват темпото. Всички виждаме това и не може да го пренебрегнем", допълни Димитров. "Очевидно е, че най-успешните играчи през последните години Роджър Федерер и Рафаел Надал показват признаци на умора".