Рафаел Надал регистрира изключително постижения в професионалния тенис след като изигра своя мач № 1000 на 1/16-финалите на турнира от сериите "Мастърс" в Маями. Той беше на крачка от поражението като допусна загуба на нула в първия сет срещу Филип Колшрайбер от Германия, но в крайна сметка стигна до обрат за 0:6, 6:3, 6:2.

Мачът между петия в схемата Надал и Колшрайбер започна изключително изненадващо. Само за 25 минути германецът спечели първия сет на нула и изглеждаше, че е способен да запише втората си победа срещу бившия № 1. Това беше едва 14-ият случай, в който Матадора губи сет, без да вземе нито един гейм.

Във втория сет обаче испанецът обаче бързо намери верния ритъм и сервисът му стана по-ефективен. Той успя да осъществи решителен пробив в шестия гейм, което му осигури изравняването на резултата. Третият сет премина изцяло под доминацията на Надал и той се класира на осминафиналите.

Там той ще срещне Никола Маю, който отстрани палача на Григор Димитров Гуидо Пея с 6:4, 6:3.

Общият баланс на Рафа от изиграните 1000 мача в кариерата му е 822 победии 178 загуби.

Стан Вавринка и Роджър Федерер спечелиха първите си срещи в Маями

Стан Вавринка и Роджър Федерер спечелиха първите си срещи в Маями

Двамата могат да се срещнат на полуфинал

Кей Нишикори постигна много трудна победа над Фернандо Вердаско със 7:6(2), 6:7(5) 6:1 за 2 часа и 47 мин. игра.

Световният №4 започна мача концентрирано и се възползва от разпиляната игра на съперника във втория гейм, като навакса пасив от 15:40, а после стигна и до брейкбол, който материализира - 2:0. Японецът затвърди пробива си в оспорвана следващата част, с което вече имаше и психологическо преимущество.

Отговорът на Вердаско обаче не закъсня. В един привидно рутинен за Нишикори сервис гейм, в който Самурая дръпна 40:0, испанецът докара нещата до дюс и реализира точка за рибрейк - 3:4. Това даде импулс в представянето на 30-ия в света, който реализира скрит сетбол в деветия гейм и си заслужи правото да сервира за мача. Вердаско обаче продължи тенденцията да редува великолепни отигравания с грешки от нерви и не удържа в следващия гейм - 5:5.

Развръзката дойде в тайбрека, където по-хладнокръвния Нишикори се наложи - 7:6(2).

Вторият сет също премина през обрати. Нишикори направи пробив, който затвърди в следващия гейм и поведе с 3:1. В този момент обаче Вердаско видимо подобри играта си. Кей отрази 3 брейкбола в шестия гейм и още толкова в осмия, но беше видно, че е въпрос на време да сдаде подаването си и това се случи в последния възможен момент за 5:5. След два бързи сервис гейма отново тайбрек щеше да решава победителя в сета, а този път испанецът се наложи със 7:6(5).

В третия сет обаче японецът показа класата си. След 1:1 той постигна 5 последователни гейма и си осигури участие на осминафиналите.

Поставеният под номер 3 в схемата Милош Раонич се оттегли от турнира заради разтежение на бедрен мускул. Канадацът трябваше да играе в третия кръг срещу американския квалификант Джаред Доналдсън, но вместо това ще почива, докато не бъде готов за игра на 100 процента, обяви самият той.

"Това е старата контузия, която получих преди четири седмици в Делрей Бийч. Същият мускул в горната част на бедрото. След първия кръг състоянието ми се влоши драстично и не мога да играя активно, без да поема голям риск. Може би ще почивам две седмици, а може би и повече", каза той.

Още резултати:

Доналд Йънг - Беноа Пер - 7:6(2), 6:4

Федерико Делбонис - Ян-Ленард Щруф - 7:6(5), 6:1

Джак Сок - Иржи Весели - 6:3, 7:6(0)