Създаването на интегриран българо-гръцки туристически продукт между общините Банско и Тасос и популяризирането на тяхната история, култура, традиции и забележителности е основна цел на проекта, който те изпълняват по програмата за трансгранично сътрудничество България - Гърция 2007-2013 г., финансирана от Европейския съюз.
Направено е проучване за туристическия потенциал на двете общини и на възможностите за неговото развитие. Това съобщи пред журналисти координаторът на проекта от гръцка страна г-жа Ники Манусаки, предаде БТА.

Една от най-важните задачи е издаването на информационни материали и туристически пътеводители. Те ще съдържат много и полезна информация за българските и за гръцките туристи, които посещават двете общини, утвърждаващи се като привлекателни туристически дестинации. Срокът за изпълнение на проекта е една година и се предвижда да приключи през ноември.

Кметът на община Тасос Константинос Хадзиемануил каза при представянето на съвместното начинание, че българите заемат сериозно място сред туристите, които посещават Тасос. Това е най-близкият до България гръцки остров. До него се стига само за половин час с фериботите, които пътуват през час от пристанището на Керамоти, недалеч от устието на Места. То е на 42 км от Кавала - второто по значение след Солун пристанище в Северна Гърция.

До него от Банско се пътува през ГКПП "Илинден-Ексохи" за около три часа и след още около час туристът може да стъпи на изумрудения остров, както е известен от векове Тасос, заради горите и зеленината му. Наблюдаван отдалече, той наистина наподобява висока, потънала в морето планина. Най-високата му точка е връх Ипсари с 1203 м надморска височина