Санкции за над 1 млн. лв. са наложени на концесионери и наематели на плажове през изминалия летен туристически сезон по Българското Черноморие. Глобите са заради установени нарушения, отчете в Бургас регионалната министърка Лиляна Павлова, съобщават от ведомството й.

От средата на юни до края на септември експертите от МРРБ и контролните органи са извършили общо 221 проверки. Инспектирани са 56 плажа, отдадени на концесия и 48 плажни ивици, които са били отдадени под наем.

Павлова предупреди, че се очаква санкциите да нараснат, защото връчването на наказателни постановления продължава.

На 31 морски плажа са наложени глоби за административни нарушения. Те са санкционирани с 420 000 лева. Близо на 600 000 лв. възлизат санкциите за констатирани повторни нарушения, съгласно договорните клаузи в договорите.

Заради установени сериозни нарушения са предприети действия по прекратяване на договорите за концесия и наем на плажовете - „Обзор-централен", „Слънчев бряг-север", „Ахтопол-север" и „Несебър-юг".

Най-честите нарушения, на които са се натъкнали проверяващите, са недостатъчен брой спасители и спасителни постове, непълното им оборудване, липса на указателни табели за етапно обособяване, както и непълно оборудване на медицинските звена.

Нарушения са констатирани и при поставяне на преместваеми обекти и допълнителни търговски площи, извън одобрената схема за тяхното разполагане или без наличие на такава. Подобни нарушения са установени на 50 плажа.

Надвишаване на разрешения процент на общата площ на преместваеми обекти и съоръжения за спортно-развлекателна дейност, заведения за бързо обслужване и заведения за бързо хранене, както и допълнителни търговски площи около тях са сред останалите нарушения.

При пет плажа експертите са установили недостатъчна равностойност, като достъп до морето на зоните за свободно разполагане на плажни принадлежности от страна на посетителите, спрямо зоните с платени плажни принадлежност.

Павлова обърна внимание на факта, че при проверките са установени и „плажове отличници", при които не са установени нарушения. Става въпрос за  „Албена", „Златни пясъци", „Св. св. Константин и Елена-север", „Св. св. Константин и Елена-голям плаж", „Св. св. Константин и Елена-малък плаж", „Св. св. Константин и Елена-юг",  „Буните 2", „Буните", „Офицерски", „Рибарски", „Робинзон", „Лозенец-Караагач", които са предоставени на концесия. Добросъвестни са били и наемателите на плажовете  „Козлука", „Св. Влас - изток", „Св. Влас - запад" и „Къмпинг „Веселие".

Министърката посочи още, че са стартирани процедури за предоставяне на концесии за 15 морски плажа - „Нов плаж  Св. Влас", „Св. Влас-централен", „Св. Влас-запад", „Бургас-север", „Бургас-централен", „Росенец-север", „Червенка", „Черноморец-юг", „Градина-запад", „Градина-централен", „Приморско-юг", „Китен-юг", „Лозенец", „Нестинарка" и „Бяла-централен 5".

Избрани са изпълнители за изготвяне на обосновки за тези обекти. Към тях ще се добавят още две - за еко плажове „Корал" и „Делфин". В момента се обжалвали процедурите за прекратяване на предишния търг. Когато те приключат, ще бъдат добавени към процедурите, с което плажовете, за които се търси нов концесионер ще станат 17.