Броят на чужденците, посещаващи Турция, е спаднал с над 40 % през юни. Това е най-ниското ниво за  тази година, след като атаките и напрежението с Русия предизвикаха хаос за туристическата индустрия. Това съобщава Агенция „Франс прес”, позовавайки се на статистически данни.

Последните данни не отчитат атаката от 28 юни на летище „Ататюрк” и опита за военен преврат на 15 юли, които вероятно също са оказали влияние върху туристите.

Спадът на туристите ще разтревожи много от работещите в туристическия бранш, тъй като обикновено през юни започва активният летен сезон. Миналата година секторът отчете 35,1 млрд. долара приходи.

Около 2,43 млн. чужденци са посетили Турция през юни. Спадът в сравнение с юни 2015 г. е 40,86 %, информират от туристическото министерство.

През юни пристигащите от Русия са били с 93,01 % по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Като цяло броят на туристите от Русия е намалял с 87,36 % за първата половина на годината.

Посетителите от Иран бележат 8,26 % ръст през юни в сравнение със същия период на 2015 г.

Тройният самоубийствен атентат на истанбулското основно летище миналия месец отне живота на 47 души. Пострадаха над 200.

В данните не се включва опитът за военен преврат, който временно затвори летището и предизвика дни на транспортен хаос.

По-рано този месец, след опита за преврат, Иран, ключов разширяващ се пазар, спря пакетните турове до Турция.