Приходите от договорите за наеми на морски плажове към днешна дата са 6 448 481 лева. Това обяви на пресконференция служебният министър на туризма Стела Балтова. Тя уточни, че това е двойно спрямо миналата година. Приходите от договорите за концесии са 241 275 лева.

За морски плаж "Слънчев бряг-север" има издадена заповед от областния управител на Бургас. На 5 май той ще изземе плажа от вече бившия концесионер.

Балтова отчете мандата си, като обясни, че през трите месеца са работили на принципите на приемственост и последователност, съобщават от министерството.

Министърката е категорична, че България разполага с качествен, иновативен и конкурентноспособен туристически продукт. Нужен е обаче човешки ресурс, който да работи, да го промотира и да го предлага. Стела Балтова подчерта, че работещите в туризма трябва да са активни непрекъснато.

Тя отчете, че в рамките на мандата се е провело заседание на Междуведомствения съвет за кадрите в туризма. Създадена е работна група, която да развива концепция да бъдат подкрепени хората в страната и да превръщат сектора в своя кауза. Концепцията е изпратена в Световната организация по туризъм.

437.6 хил. българи са пътували в чужбина през март

437.6 хил. българи са пътували в чужбина през март

С 20.1% повече от март 2016 са чужденците посетили България

Един от основните приоритети на Стела Балтова е била Единната система за туристическа информация. Все още се очаква КЗК да се произнесе. Балтова е убедена, че следващото правителство ще съумее да я осъществи и приложи на практика.

Предстои да бъде удължен срокът за обществено обсъждане на измененията и допълненията в Закона за туризма. Работи се и по проект на Наредба за басейните. Това става съвместно със здравното министерство. В кратък срок се очаква Министерският съвет да излезе с постановление за Наредбата за водноспасителната дейност.

46 туроператора и туристически агента, както и 11 туристически сдружения са регистрирани за периода на служебното правителство. Издадени са 1183 идентификационни карти на правоспособни екскурзоводи, сертифицирани са 20 СПА центъра.

Стела Балтова отчете още, че в рамките на мандата й е учредена първата организация за управление на туристически район "Родопи". Начело на нея е кметът на община Велинград Костадин Коев.

Министърката увери, че държавата ще подпомогне туристическите райони, за да могат те правно да се конституират и да разработват свои проекти, с които да развиват общ туристически проект и успешно да се маркетират. За целта министерството е разработило проект и ще дава възможност на туристическите райони да бъдат подпомагани в своите дейности. Той ще насърчи районите, които към момента не са толкова популярни. Например общините от туристически район "Родопи" ще могат да се промотират с планински, еко-, винен, спа туризъм.

Стела Балтова обяви още, че на сайта на Министерството на туризма ще бъдат публикувани Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма и планът за действие за обществено обсъждане. Тя намира за важно да има приемственост при предаването на министерството, тъй като предприетите дейности са в посока икономическото развитие на страната.

Балтова представи и данните на НСИ за периода януари - март, според които посещенията на чуждестранните туристи са се увеличили с 20% спрямо същия период на миналата година. По данни на БНБ ръст има в приходите от международен туризъм от 16% за месеците декември 2016 г.-февруари 2017 г. спрямо декември 2015 г.-февруари 2016 г.