Нашият трагизъм е в това, че имаме министър и министерство, които нищо не разбират от туризъм. Това обяви председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов по отношение на Министерството на туризма, което е оглавявано от Николина Ангелкова.

Той отчете спад на германските туристи с около 3%. По-малко са и руските туристи у нас.

Той настоя, че в тази връзка властите в туризма могат да се ориентират към българския пазар, но незнайно защо това не се прави.

Спадът на руски и немски туристи не притеснява Ангелкова

Спадът на руски и немски туристи не притеснява Ангелкова

Разчита на Украйна, Франция, Великобритания, Чехия и Полша

"Има едно такова минорно, погребално настроение към целия туризъм, което въобще не отговаря на динамиката на туристите", изтъкна Драганов пред БНР.

Според него се изпускат важни моменти и събития, които могат да се използват за маркетингово позициониране в страната и извън нея.

Една от причините за това е, че нямаме Национална хотелска асоциация, а бизнесът в сферата е напълно разединен, смята специалистът.

"Най-голямата концептуална грешка на българския туризъм е, че нямаме Национална хотелска асоциация и че категоризацията не се извършва по места. Докато ние сме концентрирали в Министерството на туризма и категоризацията, и регистрацията, и контрола, т. е. те сами контролират себе си, ще имаме този трагизъм на ситуацията.

Малките градчета трябва сами да категоризират хотелите по места. Кметовете трябва да управляват плажовете. Трябва да има и изискване - който иска да строи нов хотел, трябва да има съгласието на другите хотелиери в съответната общност. Колкото повече легла, толкова повече пада средната заетост, толкова повече пада цената и толкова повече нямаме пари за заплати. Ще ставаме по-бедни с тази политика, която имаме - на абсолютна свободия и всеки да си прави каквото си иска", подчерта Румен Драганов.

По думите му ние може да печелим много повече пари от туризъм, ако имаме по-добра политика, "каквато нямаме".

Драганов коментира и промените в Закона за Черноморското крайбрежие, срещу които вчера имаше протест пред Народното събрание. Според него основната цел е приватизираните вече дюни да бъдат застроени.

Протест срещу застрояването на Черноморието

Протест срещу застрояването на Черноморието

Хора опънаха палатки и дюшеци пред парламента