Наредбата за къмпингуването показва желание да се закрие този сектор от туризма, а не да се открие възможност той да бъде практикуван. Това е мнението на Йордан Ибришимов от Българско кемпер общество.

Проектът на Наредба за условията и реда за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона "А" и в зона "Б" извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги" бе публикуван за обществено обсъждане от служебното правителство. Според проектонаредбата между месеците май и септември само на места, определени от местната власт и регистрирани по доста тежка процедура, могат да се разпъват палатки.

Според Ибришимов терминът е не диво, а свободно къмпингуване. Може да забраниш свободното къмпингуване, но нашата инфраструктура е нулева. Много малко къмпинги се запазиха, особено по морето. Затова и хората са били принудени да правят диво къмпингуване. 

България има 0,015% от този огромен бизнес, който иначе се разраства в цяла Европа. Ибришимов даде пример с Германия, където има туристически институт, който анализира този бизнес. 15 млрд. евро са били приходите от къмпингуване в Германия за 1 г.

Според Ибришимов могат да се въведат такси, билети, както и общината да получава приходи. Туризмът не е само свободно разполагане на палатка - хората се хранят, посещават местни забележителности. Над 70% от приходите от туризъм не са от нощувките, а от посещението на местни обекти, допълни Ибришимов.

Манолова сезира КС заради дивото къмпингуване

Манолова сезира КС заради дивото къмпингуване

Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

По думите на Георги Лапчев, кмет на Царево, тази наредба не е пълна. Според него е нужен Закон за дивото къмпиране, който да опише какво точно е дивото къмпиране - къде може и къде не. Нужен е регламент, настоя Лапчев.

Не сме се опитвали да го забраним, опитвахме се да направим регламент, Върховният административен съд (ВАС) отмени част от наредба, с която общината може да санкционира недобросъвестните.

Забраната за свободно къмпингуване е противоконституционна според екоорганизация

Забраната за свободно къмпингуване е противоконституционна според екоорганизация

Къмпингуващите не са заплаха, а пазители на родната природа