Ден след като хотелиери и ресторантьори се обявиха срещу връщане на 20% ДДС за виното и бирата от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) обявиха възмущението си от увеличението на ДДС за слабоалкохолните напитки от 9 на 20%.

"Считаме това за целенасочен удар върху нашия бранш и българския туризъм като цяло. Най-засегнатият от пандемията и, сега - от войната в Украйна, сектор отново е подложен на геноцид. Това е "демократичният" отговор на намерението ни да си търсим правата и да участваме в обявените от работодателските организации протести", пише в позиция от Сдружението на заведенията.

Хотелиери и ресторантьори против връщане на 20% ДДС за виното и бирата

Хотелиери и ресторантьори против връщане на 20% ДДС за виното и бирата

Били готови да си защитават интереса с всички средства

Те припомнят, че са отменили участието си в протестите, за да чуят така очаквания пакет от икономически мерки, но били "наградени" с поредния удар върху така или иначе най-трудно възстановяващия се от пандемията бизнес.

На въпроса защо се възстановява 20%-ата ставка на ДДС върху бирата и виното им било обявена директно в неформален разговор от официален правителствен източник: "Който надига глава срещу властта, ще бъде потъпкван именно с такива похвати!".

"Удрят ни, защото не свеждаме глави пред несъстоятелността на управляващите, защото търсим правата си и сочим грешките", пишат собствениците на заведенията.

По три схеми за евтини кредити помагат на хотелиери и ресторантьори у нас

По три схеми за евтини кредити помагат на хотелиери и ресторантьори у нас

Хотелиерите могат да кандидатстват за заем до 750 000 лева, а ресторантьорите - за 500 000 лева

"Многократно молихме, след като не ни се помага, поне да не ни се пречи. Е, пречи ни се! За последните 2 години повече от 8 месеца бяхме затворени, а през останалото време работихме с тежки рестрикции", се казва в позицията. Ресторантьорите обвиняват правителството, че не разбира, че възстановяването на бранша след такава криза е невъзможно да стане с магическа пръчка. "Или по-скоро го разбира, но по ясни вече за нас техни причини ни мачка целенасочено", пишат те и допълват, че доверието им е приключило.