Някои хора смятат, че всичко, изработено на ръка, е прекалено скъпо. Но дали са се замисляли за вложените ресурси, за качествените материали, за страстта, за времето, за вдъхновението и многото часове труд. Защото за създаването на интересни нетрадиционни и различни продукти, се изисква по много от всичко изброено.

Точно това правят от Art.E - създават порцеланови изделия с необикновена визия, провокативни форми и вдъхновяващи рисунки.

Идеята

От близо седем години Art.E са Иван Събчев и Стойко Ангелов. Двамата имат една цел - да бягат от посредственото. Още докато правят първата си изложба от керамика, разбират, че за да се случват нещата, както ги искат, трябва да действат със собствени изразни средства.

Снимка 389026

Източник: Lifestyle

Решават, че порцеланът е по-подходящ от керамиката за целта им. И то не заради друго, а защото им дава по-голяма свобода и изящност в изработката. Така се появява и Art.E.

Няколко години Art.E предлагат своите творения онлайн, в ателието си в квартал "Редута", както и в няколко места по ул. "Шишман", но номадското им размотаване насам-натам свърши. Отскоро вече можем да ги открием и в тяхно собствено магазинче.

Снимка 389020

Източник: Lifestyle

"Решихме да направим свое място, където да покажем почти всичко, което правим, защото нито на хендмейд базарите, нито в галерийките това не е възможно", казват Иван и Стойко.

Мястото

Art.E се намира в центъра на София, в старата част около Банята, Дом на киното и всички останали в района, чийто потенциал все още не е използван напълно. Работи от понеделник до събота от 11 ч. до 20 ч. Иван и Стойко избират точно това място, защото им харесва, че кварталът е пъстър и освободен от предразсъдъци. "Може би единствената "претенция" на тази улица сме ние."

Снимка 389024

Източник: Lifestyle

От самото начало имат за цел всичко да бъде мобилно. Искат мебелите бързо да се разглобяват и да се прибират, а помещението - за не повече от час да се трансформира от магазин в галерия.

"Искахме и пространство, в което да можеш да разглеждаш спокойно, без да се притесняваш, че ще бутнеш нещо." Затова и всичко е изработено от метал и шперплат.

Снимка 389022

Източник: Lifestyle

С тези две ръце

Когато изкуството се сблъска с бизнеса, универсална формула, по която се работи, няма. Затова и времето и за избирането на дизайна, и на мотивите, е различно. Така серията Jelly Cloud, разработена заедно с Йорданка Мишева, се ражда за седмица, а тази на съдовете Lunar, която на пръв поглед има толкова семпъл и изчистен дизайн, отнема на Иван и Стойко повече от четири месеца.

А изделията им са много и разнообразни. Двамата, към които отскоро се е присъединил и Михаил, непрекъснато експериментират с порцелан от всички краища на света. А с него изработват не само чаши, а и керамични плочки, бижута и други артикули.

Снимка 389028

Източник: Lifestyle

В момента развиват и най-новия си бранд "from SOFIA". Именно от него биха подарили "една торба на Мадона, с която да ходи за хляб". И, да, Иван, Стойко и Михаил смятат, че продуктите им са достойни дори за величия от ранга на Мадона, защото не правят компромис с качеството, а печалбата не им е цел в живота.

От нас за вас

Макар да не могат да ни кажат точната бройка на продуктите в Art.E, без колебание ни препоръчват три от тях, като поясняват, че те така разбират уюта.

Спират се на широката чаша с послание "You Are My Home" за сутрешното кафе, на дифузер с бамбукови пръчици с аромат на тамян "Мой грях" и на купички със златен кант, които дори и пълни със слънчоглед за люпене, дават усещане за лукс.

Art. E е на ул. "Веслец" №17.