Преди около 6000 години, а може би и доста преди това, шамани от първобитни племена в Амазония получават видение свише. Природни духове влизат в контакт с тях и им дават напътствия за приготвянето на отвара от две растения, които растат в джунглата.

Така за първи път в дебрите на екваториалните дървета, се поставя началото на лечебни церемонии и ритуали, които към днешна дата са образували цял клон туризъм за милиони - "Аяуаска туризмът".

Снимка 370745

Източник: AyahuascaOdyssey

Аяуаска е бъркоч с крайно неприятен вкус, който има свойството да лекува психологически и физически травми. Въпреки че все още текат проучвания и изследвания по въпроса, има достатъчно сведения, които сочат, че Аяуаската действително работи, и то доста ефективно.

По-интересното за тази отвара е, че вкарва човек в състояние, което може да бъде оприличено на буден сън. Преминалите подобни церемонии човеци, единодушно твърдят, че отварата ги свързва с финия свят на природните духове и невидимото - онова, което някои биха нарекли "отвъдно".

Огромен процент от хората, докоснали се до магията на Аяуаска, съобщават за срещи с природни духове, извънземни и същества от други галактики, време и пространство.

Церемониите се провеждат нощем и задължително се водят от обучен шаман.

Източник: Humming Bird Retreat Peru

Церемониите се провеждат нощем и задължително се водят от обучен шаман.

По време на сеанса (или сеансите), приемащият може да изпадне в състояние, в което не помни кой е, къде се намира и коя година е - преживяване, наричано "ego death" (смърт на егото). Това може да накара човек да чувства, че умира или че тялото му се разпада на атоми и молекули.

Както можем да си представим, преживяването е изключително интензивно, странно и будещо преди всичко страхопочитание.

Има стотици регистрирани случаи на бивши ветерани, страдащи от посттравматично стресово разстройство, които получават пълно изцеление след работа с Аяуаска.

Отварата доказано лекува зависимости към хероин, алкохол, кокаин и други високо пристрастяващи субстанции, но тази сфера се нуждае от повече научно изследване. Същата е ситуацията и при хората с тежки депресии, страхови разстройства, обсесивни разстройства и други.

Снимка 370743

Източник: iStock

Шаманите се кълнат, че "майка Аяуаска", както я наричат те, лекува и физически неразположения, вариращи от язва и проблеми с жлъчката, до проблеми с черния дроб и сърцето.

Важно е да отбележим, че в повечето части на света отварата е забранена и третирана от закона като наркотик, въпреки, че няма абсолютно никакви данни за възможност за пристрастяване. Напротив - всички показатели и сведения сочат, че Аяуаската е нищо друго, освен мощно, древно лекарство, предавано от поколение на поколение, което видът ни е ползвал с векове.

Въпреки забраните в някои държави, приемането на Аяуаска си е законна част от културата на места като Перу, Еквадор, Боливия и други околни страни.

Аяуаска център в Перу.

Източник: iStock

Аяуаска център в Перу.

През последните 10 години се роди и понятието "Аяуаска туризъм", заради хилядите ретрийт центрове на територията на изброените южноамерикански страни, които предлагат контролирани церемонии в присъствието на шаман. Напливът от цял свят е огромен.

Гостите на тези центрове получават изключително внимание и грижи от домакините, и се подлагат на пречистващи диети с местни билки и растения, преди да започнат сеансите си с отварата. Организират се медитации и йога практики на енергийно заредени места, за да може тялото да се пречисти и настрой максимално добре за срещата с финия свят.

Свещената долина в Перу изобилства от аяуаска центрове.

Източник: iStock

Свещената долина в Перу изобилства от аяуаска центрове.

По време на церемонията шаманът изпълнява специални ритуали и пее индивидуално на всеки от участниците, за да запази вибрациите чисти от присъствието на негативни сили.