Представете си място в пустинята, където стотина души и огромно количество най-различни предмети сформират своеобразен оазис. В този мини град насред нищото няма закони, няма и органи на държавата.

Държавата е САЩ, щатът е Калифорния, а пустинята - Сонора. Утопичното място се нарича Слаб Сити и е едно от най-странните места, създавани от човека.

Снимка 364109

Източник: YouTube

През 60-те и 70-те години предимно хипарски семейства от градовете в Колорадо и съседните щати решават да използват изоставени преди време казармени постройки като дом и пристан.

Малко по малко, местността се населва и в пика си приютява над 1200 души. Към момента постоянните жители на Слаб Сити са около 150, но бройката варира спрямо сезона.

Снимка 364108

Източник: YouTube

Освен че е известен като последният град в САЩ без закони, Слаб Сити е място с изключителна културна стойност. Повечето от съоръженията и постройките са дело на живущите там, и представляват доста неортодоксални комбинации от стари и изоставени предмети.

Импровизираното градче е осеяно със скулптори от най-различен порядък, рисунки и инсталации.

Една от най-известните забележителности е на самия вход към града и представлява голяма "арт планина", изрисувана в цветове и изписана с библейски символи и цитати, носеща прилягащото й име "Планината на избавлението".

Снимка 364111

Източник: YouTube

Тя е създадена от 80-годишният Леонард Найт, който посвещава последните години от живота си на изграждането й.

Слаб Сити е място на любов, свързаност и братство между живущите. Градът многократно се е появявал в холивудски продукции, като самият Леонард Найт разказва за мястото във филма "Сред дивата природа", в който героят на Емил Хърш пребивава там за кратко.