Още като студент по урбанизъм в УАСГ, Здравко Петров е напълно очарован от старите градове, от техните исторически центрове с малките улички и стари къщи. Впечатляват го, разбира се, и големите им булеварди, по протежението на които се издигат представителни сгради и дворци. Нормално, ще каже човек, нали това учи.

Страстта на Здравко обаче е доста разпространена и сред повечето от нас. Та нали всички се чувстваме някак респектирани от достолепието на миналото, което ни гледа от фасадите на сградите. Достатъчно е да се разтъпчем из централната част на София и без да крачим забързано по тротоарите, да вдигнем поглед нагоре, за да усетим духа на културното си наследство.

Започнал да се ровичка в историческото развитие и културното наследство на градовете още по време на следването, Здравко не спира да развива увлечението си. Следват две дипломни работи и проекти от практиката, в които идеята са Историческите маршрути на София вече се е била зародила.

Здравко Петров (с очилата) с група по време на обиколка на Исторически маршрути на София

Източник: historicalroutes.bg

Здравко Петров (с очилата) с група по време на обиколка на Исторически маршрути на София

Казано накратко, това са "градски маршрути, които представят културното наследство на София", разказва самият Здравко. "И докато се разхождаме и оглеждаме в красиви фасади, научаваме историята на града."

В Исторически маршрути на София са включени 85 обекта, чрез които нагледно се показва хилядолетната история на столицата. Вижда се и вдъхновението, което са изпитвали от нея строители, архитекти и заможни граждани. А всяка спирка в обиколката е част от нишката на развитието на града през неговите различни периоди.

"Целта на проекта е един уникален пътеводител, който да разхожда желаещите по познатите или позабравените улици на София и да припомня нейното вълнуващо минало."

Здравко се стреми да покаже цялата "шарена" история на София - "с римската Улпия Сердика, с вдъхновяващите десетилетия след Освобождението и дори с внушителните сгради на т. нар. сталински барок".

Купол на старото Чиновническо-застрахователно дружество, архитекти: Г. Фингов, Д. Ничев, Н. Юруков, 1926 г.

Източник: Facebook / Historical Routes Sofia

Купол на старото Чиновническо-застрахователно дружество, архитекти: Г. Фингов, Д. Ничев, Н. Юруков, 1926 г.

В обиколката влизат и стари софийски домове на столични кметове и министри, редом със стари банки, застрахователни дружества и Народния театър. "Разказваме за градеж и разрушения, за любов и войни, за националните триумфи и трагедии - историята такава, каквато е."

За да направят подбора и да свържат сградите в логична последователност, Здравко и останалите от Исторически маршрути на София се ровят из много книги, карти и архивни снимки. Правят урбанистичен анализ, но се доверяват и на собствената си интуиция.

Карта на маршрута

Източник: Facebook / Historical Routes Sofia

Карта на маршрута

Търсят сгради, които разказват достатъчно за различните епохи от историята на София, но показват и нейната красота. Започват с Орлов мост и приключват с Ректората на Софийски университет.

"Орлов мост е символична "порта" на следосвобожденска София, а четирите орела са като символи-пазители на най-представителния булевард на града, по който са били подредени най-важните сгради на България - Дворецът, Народното събрание, Българската академия на науките, Военният клуб, Ректоратът", обяснява Здравко.

За последна сграда от обиколката се спират на Ректората, "защото има десетилетна строителна история и удивително еднакъв архитектурен стил, сякаш е построен наведнъж. Една сграда, в която е вплетено голямо уважение към вече изграденото и към историята. И, разбира се, много исторически детайли за дарители, дела, архитекти, нарушено авторско право и житейски драми."

Историческите маршрути на София са подходящи за всеки, защото според Здравко всеки има нужда да опознае и обикне малко повече мястото, в което живее за кратко или за цял живот.

Орлов мост, 1891 г., инж. Вацлав Прошек

Източник: historicalroutes.bg

Орлов мост, 1891 г., инж. Вацлав Прошек

Кои са трите най-впечатляващи спирки от маршрута?

Всъщност, най-впечатляващо е разнообразието по маршрута. Всяка сграда, сама по себе си, има архитектурна стойност и носи история, всяка сецесионова къща от началото на XX век има красива фасада и крие вълнуващи разкази за собственици и архитекти. И все пак, ако трябва да бъда конкретен, ето кои са трите конкретни сгради.

Дворецът, западното крило, 1882 г., арх. Виктор Румпелмайер

Източник: historicalroutes.bg

Дворецът, западното крило, 1882 г., арх. Виктор Румпелмайер

Дворецът, защото е много важен символ на възродената българска държавност след Освобождението, с архитектура, която едновременно е сдържана, но и изтънчена. Като архитектурна метафора на нашия народ след Освобождението - не сред най-богатите, но достатъчно талантлив и вдъхновен.

Софийската банка, 1910-1913 г., архитекти Георги Фингов, Димо Ничев, Никола Юруков

Източник: historicalroutes.bg

Софийската банка, 1910-1913 г., архитекти Георги Фингов, Димо Ничев, Никола Юруков

Софийската банка, заради това, че е урок за това как се създава красота и е построена от трио забележителни архитекти - Георги Фингов, Димо Ничев и Никола Юруков. Те събират талантите си и построяват някои от най-ценните сгради на столицата.

Къщата на Райко Горанов, 1912 г., арх. Карл Хайнрих и скулптор Андреас Грайс

Източник: historicalroutes.bg

Къщата на Райко Горанов, 1912 г., арх. Карл Хайнрих и скулптор Андреас Грайс

А къщата на професор Горанов е една от най-потайните, но и най-красиви в София, изградена от двама чужденци, избрали да живеят и работят в България до края на живота си.

А чия е най-интересната история от обиколката?

Мой любим герой от маршрута е Анжело Куюмджийски. Роден в Самоков, той започва бизнес начинанията си още като дете - с продажбата на печени тиквени семки. Завършва образованието си в Париж, а след това се занимава с какви ли не начинания и сделки, някои от които са като извадени от роман.

От него не са останали фотографии, като дори се счита, че сам е разпоредил тяхното унищожаване, преди да напусне България и да замине за САЩ в края на Втората световна война. Но са ни останали две жилищни сгради и една банка, построени от него.

Кое най-много изненадва хората по време на Историческите маршрути?

Изненада са красивите архитектурни детайли на сградите или пък драматичните съдби на техните архитекти. Изненадващо е, когато погледнем по един по-различен начин местата, които сме си мислели, че познаваме, а се оказва, че не е точно така.

Имали сме участник, който сподели как е преминавал по улица "Шипка" хиляди пъти, но никога не е забелязвал причудливите балкони на една от къщите със сецесионова архитектура.

Но най-изненадващо е разнообразието на София. Всичките исторически епохи, архитектурни стилове и цветове, които виждаме по време на маршрута. Всички насъбрани заедно в един неповторим град.