Едно замърсяване, което остава сравнително незабелязано на фона на проблемите с въглеродните емисии и пластмасата в океаните, е това с текстилен отпадък. А то не е никак малко.

Всяка година в София се изхвърлят 12 хил. тона текстил, а само за месец септември бяха събрани 4.5 тона дрехи след кампания на Столична община. В това число не влиза текстилът, който просто сме изхвърлили в кофата. А той би могъл да бъде оползотворен.

Снимка 323982

Източник: iStock

След края на кампанията си "Време е за детокс на гардероба" от общината на София планират поставянето на контейнери само за текстилни отпадъци. Целта е в тях всеки столичанин и гост на града да изхвърля ненужни дрехи и домашен текстил, които да не се сместват с битовия отпадък.

Контейнерите са изработени така, че да се предотвратят кражби от тях и, за разлика от контейнерите за дрехи на Червения кръст, при тези няма условие дрехите да са здрави или изпрани, защото те отиват за рециклиране.

Снимка 322739

Източник: iStock

Ако ни е жал да изхвърляме сравнително запазени дрехи и аксесоари, винаги има варианти какво да направим с тях. Можем да ги продадем (платформите за търгуване на дрехи "втора употреба" са много) или да ги дарим в дом за деца или възрастни хора. Или просто да ги разменим с приятели, с които носим еднакъв размер.

Ето малка част от адресите на контейнерите за стари дрехи, допълнителна информация на сайта на община София.

Район "Оборище" 
два контейнера на паркинга на ул. "Париж" № 5.

Район "Сердика"
два контейнера на бул. "Ген. Столетов", ъгъла с бул. "Мария Луиза" до входа на метростанцията.
два контейнера на ул. "Христо Станишев" ъгъла с ул. "Железопътна", до магазин Billa

Район "Изгрев" 
ул. "Самоков" и ъгъла с ул. "Тарас Шевченко";
ул. "Васил Калчев" - пл. "Витошко лале";
ул. "Незабравка" - бл. 51-52.