10 хиляди - толкова са по официални данни бездомните хора в Ирландия. Страната преживява своеобразна жилищна криза, след като след 2015 г. цените на имотите и наемите се покачват с шокиращите 23 %.

В резултат хора от всякаква възраст, пол и професия се озовават на улиците без алтернатива. Докато не се появява програмата на My Streets Ireland - една от 1400-те организации за социално предприемачество в страната.

Снимка 412559

Източник: Facebook/StreetsTours

Програмата е наглед проста и не изисква особено капиталовложение - бездомните хора са обучавани да работят като туристически гидове в Дъблин. Първите турове започват, докато пишем тези редове - тъкмо навреме за най-популярния ирландски празник Свети Патрик, който е днес (17 март). И в зората на активния сезон, в който се очакват над 6 милиона туристи само от Северна Америка, ще има голяма полза от тях.

Снимка 244982

Гидовете ще получават 50 % от цената на билета, а с другите 50 % My Streets Ireland ще финансира продължаването на програмата по обучение и квалификация на бездомни хора. "Искаме хората да видят човешкото лице на този проблем. Да дадем шанс на бездомните да спечелят пари и да разкажат историята си отвъд сухата статистика," коментира директорът на програмата Остин Кембъл.

Снимка 412560

Източник: iStock

Инициативата на My Streets Ireland е добър пример, от който могат да се поучат и български общини и социални предприемачи. Проблемът с бездомните хора в България е крайно неглижиран.

Според неофициалната статистика на благотворителната организация Каритас бройката им в страната е 500 хиляди. Капацитетът на 13-те центъра за временно настаняване е 625 места, а на 6-те приюта - 130 места.