Холандия е известна като държавата на велосипедите, където повече от половин милион души ежедневно минават поне два километра на две колела - определено впечатляваща статистика.

Освен че в холандските градове велосипедът буквално е неделима част от пейзажа, в страната ежегодно се провежда Фестивал на велосипедите, а от няколко години и така наречените Slowbiking турнири.

Да, бавното каране на колело всъщност е спорт, в който участие взимат хиляди холандци всяка година. Идеята на състезанието не е да провери кой е най-издръжлив или физически подготвен за маратонна надпревара, а да тества баланса и уравновесеността на участниците.

Целта е максимално бавно да се стигне до финалната права, като не е позволено да се стъпва на земята или да се ползват спомагателни средства.

Както можете да си представите, това не е надпревара, изпълнена с особена динамика или усещане за съревнование. Точно заради това организаторите му са решили да превърнат спорта в истинско събитие, както за участниците, така и за публиката.

В деня на състезанието  при локацията се вдигат шатри, има музика, правят се работилници, готви се храна и се пие холандска бира на корем, а целта е всеобщо забавление, което кулминира в бавно каране на две гуми.