Световното първенство по волейбол догодина ще бъде проведено по-много сложен регламент. В желанието си за повече атрактивни мачове между най-силните отбори ФИВБ планира да бъдат изиграни общо 94 срещи.

"Фаза 1: 4 групи от по 6 отбора, 60 мача"

В първенството ще участват 24 отбора, които ще бъдат разделени на 4 групи от по 6 отбора. Двубоите от две от групите ще се проведат в Русе и Варна. Първите 4 тима ще продължат към втората фаза, останалите ще си стегнат куфарите. На този етпа ще се изиграят общо 60 мача.

"Фаза 2: 4 групи от по 4 отбора, 24 мача"

Във втората фаза групите отново ще бъдат 4, но отборите ще бъда по 4. Ще има по 6 мача в София и 6 във Варна. Останалите 12 ще се играят в Италия. Този етап е с най-голямо сито. Победителите и двата най-добри втори ще продължат за третата фаза. Подобен регламент на световното през 2010-а в Италия накара тимовете на България и Бразилия да играят за загуба. Тогава бразилците бяха по-добри и с титулярите си отстъпиха на българските резерви с 0:3.

Трима българи ще участват в световното клубно първенство

Трима българи ще участват в световното клубно първенство

Китайският Шанхай запълни списъка на участниците в Полша

"Фаза 3: 2 групи от по 3 отбора, 6 мача"

Третата фаза и финалната четворка ще се изиграят, така както в момента се провеждат финалите за Световната лига. Всичките срещи ще бъдат в Торино, Италия. Първите два от групите, съставени от по три отбора ще се класират за полуфиналите.

Съгласно тази схема във Варна ще се изиграят 21 мача, в Русе 15, а в столичната "Арена Армеец" 6. Световният шампион ще трябва да изиграе общо 12 двубоя, като може на теория да се поздрави с титлата след 6 победи и 6 загуби. За сравнение на Евроволей 2017, Русия грабна златото с 6 победи и без загуба.

Досега са известни имената на 19 участници в надпреварата. От силните отбори ще отсъства само европейският вице-шампион Германия. Остават да бъдат попълнени 3 квоти от зона Африка и 2 квоти от Норсека (Северна Америка и Карибите).

Снимка 316398

Източник: fivb.com