Времето през май ще е като цяло обичайно за месеца, но с валежи над нормата.

Най-ниските температури през идния месец ще са между 5 и 10 градуса, а най-високите - между 24 и 29 градуса, съобщи синоптикът Марияна Попова, цитирана от БТА. 

През май се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в по-голямата част от страната е между 17 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 15 и 17 градуса, в планините - от 2 до 5 градуса по високите им части над 2000 метра, а до 12-14 градуса в по-ниските планински части.

Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планинските и припланински райони - от 70 до 140 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие на май ще бъде сравнително хладно за периода, с чести валежи. Има повишена вероятност около 2-3 май да се създаде валежна обстановка, при която валежите да са почти повсеместни и повече като количество. Впоследствие ще бъде ветровито, но валежите ще намалеят. Условия за временно интензивни валежи ще има отново около 5-6 май, както и към 9 май.

Още в началото на второто десетдневие температурите ще се повишат и ще станат близки до обичайните. През периода 11-16 май ще настъпи относително стабилизиране на атмосферата. Вероятността за валежи е малка, ще има повече слънце. През втората половина от десетдневието ще остане топло, но по-неустойчиво и променливо. Ще има и слънчеви часове, предимно сутрин, но около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има и краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици.

През третото десетдневие на май въздушната маса ще стане по-неустойчива. Отново ще има чести превалявания, главно през втората половина от деня и първата половина от нощта, от типа на краткотрайните, съпроводени от гръмотевична дейност.

На места ще има и градушки.