Министърът на търговията на САЩ Джина Реймондо отбеляза уязвимостта на Вашингтон и прекалената му зависимост от някои видове вносни стоки, включително чипове.

"Прекъсването на веригата за доставки и проблемите с чиповете наистина ми отвориха очите за това колко уязвими са Съединените щати поради прекомерната зависимост от отделни държави за определени стоки, което дестабилизира веригите ни за доставки в голяма степен", каза тя пред Foreign Affairs.

Те отбелязаха, че САЩ вече "знаят къде са уязвими".

"Знаем например, че САЩ не произвеждат нито един от най-сложните чипове в света. Знаем, че има някои елементи от веригата за доставки, в които сме изключително зависими от Китай и други страни", подчерта Раймондо.

Тя заяви: "САЩ ще успеят, ако постигнат целите си в областта на националната сигурност и произвеждат чиповете, необходими за защита и подкрепа на икономиката."

Освен това ръководителят на Министерството на търговията на САЩ заяви, че е "загрижена за зависимостта от Тайван за всички най-сложни полупроводници".

"Нямаме интерес от забавяне на китайската икономика. Искаме да защитим американците и да попречим на Китай да получи достъп до модерни технологии, за да развие военния си потенциал", заключи тя.

На 7 октомври Министерството на търговията на САЩ забрани продажбата на Китай на най-модерните чипове, както и на оборудването, компонентите и софтуера за тяхното производство, като обърна специално внимание на технологиите, свързани с изкуствения интелект и потенциалните военни приложения. Въведени са ограничения върху износа за други държави, които зависят от подобни американски технологии и софтуер. На гражданите на САЩ също така е забранено да съветват или да предоставят други услуги на китайската страна в тази област.