За днес е издаден жълт кот за валежи и бурен вятър за 14 области в България.

За това предупредиха от НИМХ.

Жълт код за силен вятър е обявен за Монтана, Враца, Габрово, Ловеч, Велико Търново, Търговище, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали.

За други четири области е издадено предупреждение за проливни дъждове. То е в сила за Кюстендил, Благоевград, Смолян и Кърджали.

Атмосферното налягане ще продължи да се понижава и ще бъде значително по-ниско от средното за месеца.

Ще бъде облачно, в равнините - мъгливо. На отделни места в Западна и Южна България ще превали слаб дъжд. Ще духа слаб, в Източна България умерен юг-югозападен вятър. Минималните температури, ще бъдат предимно между 6° и 11°, по-ниски в Северозападна България, в София около 6°.

През деня времето ще бъде предимно облачно. Вечерта от югозапад ще завали дъжд, който през нощта срещу неделя ще обхване цялата страна. Ще духа до умерен, в Източна България и на места северно от планините силен вятър, който вечерта и през нощта срещу неделя още ще се усили. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 12° и 17°, в София около 14°.

В планините ще бъде предимно облачно. Ще има превалявания от дъжд, над 2200-2300 метра - от сняг. По-значителни ще са валежите вечерта и през нощта срещу неделя. Ще духа силен югозападен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 11°, на 2000 метра - около 5°.

Над Черноморието има разкъсана облачност, значителна над южното крайбрежие. През деня ще е без валеж, но вечерта от юг на север ще завали дъжд. Ще духа умерен до силен юг-югозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 13° и 17°, температурата на морската вода е 10°-12°. Вълнението на морето ще бъде от 2 бала в района на Бургас до 4 бала към Шабла и Калиакра.