"Сибирския тигър" Сергей Устюгов спечели 11-то издание на  Тур дьо Ски. Той стана вторият руснак с победа в престижната надпревара.

Устюгов стартира с преднина от 73 сек. в последния етап състоящ се от изкачване на пистата за гигантски слалом във Вал де Фиеме, Италия. В първата част на състезанието норвежецът Мартин Йонсруд Сундби - Брадата успя да съкрати около 20 сек., но това му струваше много и той нямаше сили за нещо повече.

В последните метри Устюгов дори увеличи преднината си на 1:02.9 мин. Трети завърши легендарният швейцарец Дарио Колоня, който почти застигна Сундби и записа само 16 секунди изостване от норвежеца. Колоня имаше проблеми в средата на дистанция и беше временно застигнат от французина Морис Манифика,

Победителят спечели 90 хиляди швейцарски франка и добави 400 точки към актива си в световната купа. Устюгов постигна рекордните пет етапни победи от седем възможни в най-тежкото състезание в ски-бягането.

В отделното класиране правено само за етапа, без да се отчитат предварителните закъснения, първото място е за Манифика с време от 29:20.0 мин., втори е финландецът Матьо Хейкинен останал пети в общото класиране. А трети е Ханс Холунд от Норвегия заел крайното девето място.

Румънецът Пол Константин Пепене защити честта на балканския полуостров и завърши надпреварата 33-ти.

В състезанието участваха и двама българи Веселин Цинзов и Йордан Чучуганов, но и двамата не успяха да достигнат до последния етап.

Мартин Сундби запази интригата в Тур дьо Ски

Мартин Сундби запази интригата в Тур дьо Ски

Норвежецът спечели шестия етап от надпреварата