Станимир Беломъжев спечели първа световна титла в кариерата си! Най-добрият български ски ориентировач грабна златния медал в средната дистанция на първенството, провеждащо се в сибирския град Красноярск.

29-годишният Станимир измина дистанцията от 8.2км с 25 контролни точки за 3:48 минути. Той направи страхотно шоу за публиката, след като пресече финалната линия.

Узнавайки, че е победил, българинът нададе мощен вик и зрелищно счупи щеките си пред камерата.

Втори се класира Ерик Рост от Швеция с изоставане от 15 секунди, а трети норвежецът Ларс Мохолд на 1 минута и 6 секунди.

Руснаците изненадващо не можаха да стигнат до отличие. Андрей Григориев се класира четвърти, Андрей Ламов пети. Световният шампионът в спринта шведът Улрик Нордберг остана едва шести.

В началото на надпреварата най-добре вървеше Андрей Григориев. След второто контролно време Беломъжев поведе и не изпусна водачеството до финала. Григориев спореше с българина за първото място, но в края отпадна физически и не можа да спечели медал.

Григорова и Беломъжев  на пето място на Световното

Григорова и Беломъжев на пето място на Световното

Силно представяне за българите

Мартин Пенчев се представи прилично, като финишира 27-ми, оставяйки зад себе си 16 състезатели. Неговото време е 42:18 минути. Утре ще се проведе състезанието в дългата дистанция, а в неделя щафетата.


ПЪЛНИ РЕЗУЛТАТИ В СРЕДНАТА ДИСТАНЦИЯ ОТ СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО ПО СКИ ОРИЕНТИРАНЕ!