Германецът Зимон Шемп изпревари с половин ска сънародника си Ерик Ласер, за да спечели масовия старт за мъже на 15 километра в биатлона в Оберхоф. Двамата германци успяха да затворят в последните метри водача в класирането на Световната купа Мартен Фуркад от Франция, който се задоволи с третото място.

Българинът Владимир Илиев завърши на 21-ва позиция - най-слабото му класиране от трите старта в Оберхоф. Той допусна 4 грешки в стрелбата и изостана на 1:41.1 минути от победителя.

Надпреварата в Оберхоф бе изключително интересна и предложи много емоции на зрителите по трибуните. Буквално метри преди финала Фуркад водеше пред Шемп, но двамата бяха застигнати и от Лесер. Това определено разконцентрира французина, а изражението му показваше и сериозна умора. Това позволи на Шемп и Лесер да го атакуват, като Шемп записа 11-а победа в кариерата си, а фотофиниш даде второто място на Лесер.

Крайното време на Шемп бе 38:30.9 минути с една грешка в стрелбата, като Лесер и Фуркад изостанаха на 0.4 секунди съответно с 1 и 2 грешки на стрелбището.

Челната шестица бе допълнена от французина Жан-Гийом Беатрикс (13.2 секунди изоставане и 1 грешка в стрелбата), Оле Ейнар Бьорндален (19.5 секунди и 1 грешка) и Бенедикт Дол (47,8 секунди и 2 грешки).

В генералното класиране за Световната купа водач е Мартен Фуркад с 610 точки, следван от Антон Шипулин (Русия) с 379 точки и Зимон Шемп с 370 точки. От българите най-напред е Владимир Илиев, който е 28-ми със 147 точки, Красимир Анев е 41-ви със 74 точки, Антон Синапов е 77-ми с 4 точки, а Димитър Герджиков е 80-и с 3 точки.