Рита - евакуация Властите в Съединените щати предупреждават хората по американското крайбрежие на Мексиканския залив незабавно да приключат подготовката си за урагана Рита, тъй като той наближава щата Тексас.

Американският президент Джордж Буш ще замине за Тексас, за да се запознае лично с подготовката на очаквания удар на стихията.
Обиколката на държавния глава ще продължи 2 дни. След Тексас той ще отиде в Колорадо, където ще посети щаба на Северното командване на въоръжените сили на САЩ, който отговаря за действията на американските военни в зоната на бедствието.

Губернаторът на Тексас Рик Пери поиска 10 000 войници, за да помогнат при спасителните операции след преминаването на урагана.
Пентагонът, който все още не е отговорил на искането, е решил да изпрати в щата хеликоптери и екипи със специалисти по комуникациите.

Ураганът, който тази нощ се очаква да връхлети върху Тексас, взе първата си жертва – възрастна жена почина от изтощение, докато чакала в задръстване да се евакуира от дома си.

Повече от 1 милион души са евакуирани в сряда и четвъртък от градовете, които могат да пострадат от урагана. На север от Хюстън е образуваха колони от автомобили, дълги над 150 километра, а властите в Галвестън казаха, че градът е толкова опустял, че прилича на призрачен.

Полетите до и от Хюстън ще бъдат спрени днес по обед – 20.00 часа българско време, в очакване на урагана. “Американ Еърлайнс” вече прекратиха полетите си от двете летища в Хюстън, по-късно това ще направят и “Континентъл” и “Саут Уест Еърлайнс”.

Цената на петрола падна до 66 долара за барел, след като ураганът Рита отслабна и се насочи на изток. Засега няма опасност от евентуален удар върху петролните рафинерии в Тексас.
Близо 30% от американските рафинерии по тихоокеанското крайбрежие са затворени, а много от останалите работят с ограничено производство.
Дилърите остават с изострено внимание към района в очакване дали Рита ще причини щети, подобни на тези от Катрина, който миналия месец опустоши Ню Орлийнс и района около него.

Метеоролозите предупредиха, че бурята може изненадващо да промени силата и посоката си при навлизане на сушата.
Американският Национален център за проследяване на урагани описа бурята като изключително опасна.
Рита беше определен като ураган от 5-та категория, най-мощният вид, но сега беше понижен до 4-та категория, но въпреки това остава все така мощен като урагана Катрина.