ООН Ирак предаде пълния списък на военните си програми на предтавителите на ООН. Това обяви постоянният представител на Ирак в ООН Мохамед Ал Даури.

Посланикът уточни, че цялата документация ще бъде получена от представителите на UNMOVIC и МАГАТЕ, които в момента инспектират иракските обекти. Те от своя страна по куриер ще изпратят докладите в щаб квартирата на ООН в Ню Йорк. Ал Даури посочи, че документацията съдържа огромна по обем информация, част от която не може да получи гласност.



Иракската телевизия съобщи, че в късния следобед президентът Саддам Хюсеин ще се обърне с важно съобщение към народа на Кувейт, което ще се излъчи в ефир.



Предполага се, че така дълго очакваната декларация на Ирак ще съдържа около 4 хиляди страници, а към тях ще бъдат приложени още около 7-8 хил. Тя е съставена на арабски и английски език, а документите ще бъдат предоставени на хартия – по голямата част, а останалото на CD-та.

Иракският дипломат използва възможността да подчертае още веднъж, че Ирак вече не разполага с никакво оръжие за масово поразяване. Всичко беше унищожено и нямаме никакви намерения да създаваме ново, заяви Ал Даури.

Във връзка с обвиненията на американската администрация посланикът отбеляза, че ако във Вашингтон имат доказателства, те са длъжни да предоставят информацията за тях на международните инспектори, които в момента са в Ирак, за да отидат и ги открият.

ООН Междувременно, след двудневно прекъсване заради мюсюлманските празници, международните инспектори продължават проверките си на иракските обекти.

Те са посетили и проверили помещения на Иракската организация по ядрени изследвания, докато друга група техни колеги са инспектирали авторемонтен завод в покрайнините на Багдад.

Както съобщава ИТАР-ТАСС, цинирана от NEWSru, кавалкадата от бели джипове на ООН, следвана от внушителен брой журналисти, била допускана безпрепятствено до проверяваните обекти. Агенциите уточняват, че представителите на пресата нямат достъп до проверките, а инспекторите не правят никакви изявления.