Безработицата в САЩ за септември падна до 4,2 на сто - най-ниското ниво от 16 г. (февруари 2001 г.), съобщават АФП и други медии.

Но в същото време САЩ за първи път от 7 години отчитат загуба на работни места на месечна база. През изминалия месец са изгубени 33 000 работни места, което се дължи на ураганите "Харви" и "Ирма".

Иначе средно американската икономика е добавила нови 176 000 работни места на месец от началото на годината, след като Министерството на труда прогнозира, че бурите, нанесли сериозни опустошения в Тексас и Флорида, ще забавят наемането на работна ръка.

Но загубата на работни места е доста по-неблагоприятна от 80-те хиляди нови места, които повечето американски икономисти прогнозираха, тъй като прекратява най-дългата поредица от ръст на пазара на труда в американската история.

Около 11,2 милиона работници живеят в засегнатите от ураганите райони или около 7,7% от трудоспособното население на САЩ.

Това е вторият месец с разочароващ ръст на пазара на труда. През август икономиката добави 156 000 нови работни места в сравнение с прогнозите на икономистите за 180 000.