Остров БалиНай-малко 182 души, сред които много чужденци, загинаха, а други 175 бяха ранени при експлозия на индонезийския остров Бали, съобщи президентът на Индонезия Мегавати Сукарнопутри.

Инцидентът стана вчера вечерта в нощен клуб и бар-ресторант в Кута бийч. Заведенията са посещавани главно от чуждестранни граждани. До момента е известно, че сред загиналите и ранените има граждани на Индонезия, Австралия, Германия, Великобритания, Франция, Нова Зеландия, Швеция, Япония и САЩ.

Целта на атентаторите е била максимален брой жертви, тъй като силата на експлозията е била с изключителна мощност. Атентатът бе последван от пожар, което може да доведе до нови жертви. Според полицията, атентатът е причинен от взрива на две бомби, като втората е била сложена в автомобил пред входа на дискотеката. Това го потвърждава и фактът, че на пътя точно на това място има образумала се дупка с дълбочина повече от 1.5 метра, допълва информацията ntvru.

Остров БалиМалко след взрива в дискотеката друга по-слаба бомба избухна в близост до сграда на американското консулство на острова. Засега информацията не е потвърдена от Вашингтон. Атаката идва в момент, когато американски дипломати изразиха безпокойството си от нови терористични актове, свързани с мрежата “Ал-Кайда”.

Чух лек гръм, а след това и много по-силен. Всичко се разтърси, избухнаха пламъци, стъклата се изпочупиха. Изплаших се. Бях съвсем близо и усещах миризма на изгоряло. Навсякъде имаше пламъци и ранени. Някои хора бягаха. Приближих се до бара. Там ме чакаха приятели. Но бар вече не нямаше. Той просто вече не съществуваше. Това е най-ужасното нещо в живота ми. Веднага започнах да търся приятелите си. Опасявах се, че може би са били вътре в момента на експлозията. Оглеждах се на всички посоки, гледах труповете. Но беше невъзможно да се идентифицира което и да било тяло, разказва пред RFI, французойката Саерия, която имала среща с приятели във взривения бар.

Остров БалиЕксплозията е в един от най-посещаваните градове на острова, процъфтяващ заради туризма. При разследването няма да бъде пропусната следата на ислямистите в Индонезия. Екстремистите често насочват терористичните си актове срещу нощни клубове, но в столицата Джакарта. Никога обаче не са причинявали смърт или тежко ранени. По-скоро при такива действия е ставало дума за предупреждение и реакция срещу отделни политически актове. Сега всички гледат към “Ал-Кайда”, върху която може би ще падне отговорността за атентата. Седмици наред американците открито изразяваха безпокойството си заради широкото разпростиране на мрежата “Ал-Кайда” на архипелага, коментира RFI.

Мегавати Сукарнопутри подчерта, че правителството на Индонезия остро осъжда случилото се. Това е със сигурност най-жестокият и кръвопролитен терористичен акт в историята на Индонезия, коментира тя, преди да отпътува, заедно с някои от министрите от правителството, към острова.