Бразилия Над 200 души остават заложници на затворниците, които превзеха затвора в западния бразилски щат Рондония, на около 2500 километра от Сао Паоло.

Затворът бе щурмуван на 25 декември – въоръжените с ножове затворници пленили посетителите, които отишли да се видят с близките си за коледните празници.

В момента затворът, за който се предполага, че е под контрола на бунтовниците, е обкръжен от полицията.

Засега властите са изпълнили само едно от исканията на бунтовниците – върнали са в затвора един от лидерите им Еднилдо де Суза, който по-рано е бил преместен на друго място.
Де Суза е обвинен в организацията на затворнически бунт през април, при който бяха убити 14 затворници, припомня Би Би Си.

Освен това похитителите искат оставката да един от щатските прокурори и подобряване на битовите условия в затвора.

Представител на местните власти заяви, че засега не се планира щурм на затвора, но отбеляза, че за да бъдат изтощени силите на бунтовниците в сградата е спряно водо- и електрозахванването, прекратено е и снабдяването с хранителни продукти.

Както в много други затвори в Бразилия и в Рондония броят на затворниците надхвърля нормите – в изчислените за 350 души помещения са настанени над 1000 затворници.
Предполага се, че практически всички са взели участие в бунта, отбелязва агенцията.