Днес Франция отбелязва Националния си празник, 231 години от Падането на Бастилията, ден на независимост за свободната нация.

Крепостта Бастилията била построена през 1382 година като укрепление на подстъпите към столицата, но скоро се превърнала в затвор за политически затворници. За много поколения французи крепостта е била символ на всевластието на краля и абсолютната монархия в страната. Съществуването й продължава малко повече от 400 години и през нея са преминали Франсоа Ларошфуко, Пиер Огюстен Карон де Бомарше, Волтер и други популярни личности.

Франция отмени военния парад за Деня на Бастилията

Франция отмени военния парад за Деня на Бастилията

Президентството на Франция планира церемония по отдаване на почит на здравните работници

Решението на краля да разпусне образуваното на 9 юли 1789 година Учредително събрание и да свали държавния контрольор на финансите реформатора Жак Никер и недоволството на населението довело до щурма над Бастилията. Той продължил около четири часа като началникът на гарнизона, наброяващ над 100 души, бил разкъсан, а крепостта - разрушена. Крал Луи XVI отменил решенията си, довели до падането на затвора. Народът ликувал от победата и легендата гласи, че на развалините на Бастилията се появил надпис - "Тук танцуват".

Това сложило началото на Френската революция, довела и до премахването на монархията. На 21 януари 1793 крал Луи XVI е екзекутиран като враг на Революцията в Париж.

Сега на мястото на Бастилията е голям транспортен кръг с Колона на Бастилията в центъра. От тук обикновено започват ежегодните празненства.

Честванията тази година в страната ще бъдат по-различни заради мерките около неразпространението на коронавируса.

Франция отмени традиционния военен парад на 14 юли за Деня на Бастилията тази година заради изискванията за спазване на социална дистанция.

Президентството на Франция планира церемония по отдаване на почит на здравните работници, които се борят с вируса.

Вместо провеждането на традиционния марш на войници и показване на военна техника по Шанз-Елизе, тази година ще бъде организирана много по-малка церемония на площад "Конкорд", където обикновено парадът приключва, поясниха от Елисейския дворец.